Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En bild från en video som kan visa nedskjutningen av det ukrainska planet utanför Teheran i förra veckan. Arkivbild. Bild: UGC/AP
En bild från en video som kan visa nedskjutningen av det ukrainska planet utanför Teheran i förra veckan. Arkivbild. Bild: UGC/AP

Ukraina begär svarta lådor från Iran

Åklagarmyndigheten och säkerhetstjänsten i Ukraina uppmanar Iran att lämna över färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, från det ukrainska passagerarplan som sköts ned utanför Teheran i förra veckan.
President Hassan Rohani manar till "nationell enighet".

En utredare från Iran väntas besöka Ukraina inom kort för att bedöma om ett ukrainskt laboratorium skulle vara lämpligt för att arbeta med de svarta lådorna, enligt en säkerhetsanställd i Ukraina.

President Rohani uppmanar i ett tv-sänt tal militären att "be om ursäkt" och förklara vad som hände i samband med katastrofen.

– Folket vill säkerställa att myndigheterna behandlar dem med ärlighet, integritet och tillit.

Femte dagen

I iranska sociala medier uppmanas människor att delta i demonstrationer för femte dagen i rad i dag, en vecka efter kraschen.

Studenter som går i frontlinjen för demonstrationerna, har arrangerat protester i Teheran och i andra städer sedan i lördags, då myndigheterna medgav sin roll i händelsen efter tre dagars nekande.

Iran har förklarat nedskjutningen som ett tragiskt misstag, som kom några timmar efter det att landet hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater. Eldgivningen utgjorde en del av svaret på att USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

Filmare gripen

Enligt Iran har en person som filmade när planet sköts ned med gripits. Den gripne kan komma att anklagas för någon typ av brott mot landets säkerhet, skriver BBC. Den journalist som var först med att lägga upp filmen på nätet uppger dock att den som filmade är i säkerhet, och att de iranska myndigheterna har gripit fel person. Journalisten är en iranier bosatt i Storbritannien.

President Hassan Rohani har lovat att nedskjutningen av planet ska utredas noggrant. Flera personer med koppling till händelsen har gripits.

Den islamiska republiken Iran är i praktiken en religiös diktatur – trots att där finns ett folkvalt parlament och en folkvald president. Landets regeringschef är president Hassan Rohani medan ayatolla Ali Khamenei är statschef och högste ledare.

Landet har drygt 81 miljoner invånare, de allra flesta är shiamuslimer.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, och en "gudsstat" utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak och spänningarna har tidvis varit stora mellan Iran och USA.

Landets viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

Källa: Landguiden/UI, med flera.