Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UD: "Förväntar oss att svenska pass gäller"

Sveriges regering är kritisk mot Donald Trumps beslut att porta medborgare från sju muslimska länder från att resa in i USA. Efter ett möte mellan UD och USA:s chargé d'affaires kräver Sverige att resenärer med svenska pass tillåts komma in USA. "Regeringen förväntar sig att de som reser med ett svenskt pass ska kunna resa in i USA”, skriver UD i ett pressmeddelande.

USA:s högste representant i Sverige just nu, David E Lindwall, var på måndagseftermiddagen uppkallad till svenska utrikesdepartementet på begäran av Sveriges utrikesminister Margot Wallström. 

Från svensk sida framfördes kritik mot de nya tidsbegränsade reglerna för inresor till USA, och krav på svar på vad som gäller för svenskar som även är medborgare i länderna som Donald Trump har bannlyst. 

USA: "Vänligen kom inte"

Svaret från amerikanska ambassadens representanter var att det fortfarande finns oklarheter kring hur de nya reglerna ska tolkas, och att ambassaden inväntar vidare instruktioner från Washington, skriver UD.

Efter Donald Trumps presidentdekret om inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen gick den amerikanska ambassaden i Sverige under måndagen ut med information på sin webbplats.

"Om du är medborgare i något av de här länderna, var vänlig och boka inte något visummöte och betala inga visumavgifter just nu. Om du redan har ett inbokat möte, var vänlig och kom inte. Du kommer inte att få komma in på ambassaden eller konsulatet", var budskapet. 

UD kräver svar

I UD:s möte möte med David E Lindwall deltog chefen för UD:s amerikaenhet Teppo Tauriainen och chefen för UD:s konsulära enhet Jon Åström Gröndahl.

I UD:s pressmeddelande, som skrevs efter mötet, skriver UD att den svenska regeringen förväntar sig att alla resenärer med svenska pass tillåts komma in i USA. 

"Regeringen förväntar sig att de som reser med ett svenskt pass ska kunna resa in i USA, och beklagar att det fortfarande råder oklarheter kring tolkningen av de nya reglerna”. 

Vad som gäller för dem som redan har ett visum är ännu oklart, men den amerikanska ambassaden skriver på sin hemsida att den kommer att gå ut med mer information när den blir tillgänglig.

Oskyldiga drabbas

Bland svenskar som också har medborgarskap i något av de sju länderna finns nu en stor oro och ilska, enligt Shapoor Hajinejad, vice ordförande i Iranska riksförbundet.

- Det är kollektiv bestraffning och kollektiv diskriminering, säger Shapoor Hajinejad från Iranska riksförbundet.

- Det är människor som har bott i Sverige länge, som inte har något med terrorism att göra. Det är ofattbart och omänskligt och strider mot mänskliga rättigheter. Vi förstår inte, säger han.

Får pengarna tillbaka

De personer som berörs av förbudet och som bokat sin resa med SAS innan den 28 januari kommer att få pengarna tillbaka.

- Vi uppmanar de passagerare som är osäkra att kontakta den amerikanska ambassaden för att få den senaste informationen, säger SAS presschef Fredrik Henriksson.

Enligt honom är det inte någon större volym resenärer som har avbokat sina resor till USA i nuläget.

För dem som har bokat sin resa med Norwegian gäller andra regler.

- Det är fortfarande inte hundra procent klart vad som gäller. Det har ändrat sig flera gånger under helgen och känns inte helt säkert vad som kommer hända. Blir man nekad till att resa på flygplatsen kommer man få pengarna tillbaka. Men om man ska resa om ett par månader gäller de vanliga av- och ombokningsreglerna, säger företagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.