UD avråder från resor till Belarus

Sveriges utrikesdepartement meddelar på måndagen att man avråder från resor till Belarus med anledning av säkerhetsläget i regionen.

ANNONS
|

Avrådan gäller alla resor till regionerna Brest och Gomel samt alla icke nödvändiga resor till övriga delar av Belarus.

UD ändrar även avrådan för Ryssland och avråder nu även från alla resor till de ryska regionerna Belgorod, Voronezj och Rostov. Regionerna gränsar till de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina.

Sedan tidigare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till flera ryska delrepubliker. De delrepublikerna är Tjetjenien, Ingusjetien, Dagestan och Nordossetien, Kabardinien-Balkarien (inklusive Elbrusområdet), Karatjajevo-Tjerkessien samt de östra och södra delarna av regionen Stavropolskij Kraj.

Ryssland och Belarus inledde tidigare i februari gemensamma militärövningar. Övningarna har väckt oro i väst som hävdar att Putin har för avsikt att eskalera konflikten runt Ukraina.

ANNONS

Nato har uppskattat att cirka 30 000 ryska soldater befinner sig i Belarus.

Övningarna, som först skulle pågå till den 20 februari, har sedan förlängts på obestämd tid.

LÄS MER:Nato om rysk militärövning: Farligt ögonblick

LÄS MER:Belarus centralt i ryskt maktspel – ”farligt ögonblick”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS