Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid 19.30-tiden, torsdagen den 10 augusti, togs denna bild på ubåten UC3 Nautilus, där ubåtsbyggaren Peter Madsen och den svenska journalisten Kim Wall syns. Madsen är nu åtalad misstänkt för att ha mördat Kim Wall. Arkivbild.

Ubåtsfallet som ständigt blev obehagligare

Allt började med en försvunnen ubåt – och senare en försvunnen svensk journalist. Men fortsättningen är lång. Ubåtsfallet – om ubåtsbyggaren Peter Madsen som mordåtalades och Kim Wall som hittades död i Öresund – har vuxit i brutalitet.

Här sammanfattas utvecklingen i ubåtsfallet under de första sex månaderna – från att ubåten försvann i augusti 2017 till rättegångsstarten den 8 mars 2018.

Reportaget:

Kim Wall, en svensk journalist som var bosatt i Köpenhamn, skulle snart flytta till Peking med pojkvännen och bjöd därför in vänner till en avskedsfest den 10 augusti i fjol. Plötsligt tog ubåtsbyggaren Peter Madsen, som nu åtalats misstänkt för att ha mördat Kim Wall, kontakt med Wall, enligt pojkvännens redogörelse för danska TV2. Flera månader ska då ha gått sedan Wall haft en kort mejlväxling med Madsen i syfte att göra ett reportage om ett uppmärksammat raketprojekt. Pojkvännen har berättat att Madsen bad Wall att komma förbi verkstaden för en kopp te. Och det ska ha varit då som hon erbjöds att göra en intervju – samma kväll, i ubåten.

Ubåtsfärden:

När Wall gick till ubåten satt vännerna och pojkvännen samlade på en gräsplätt vid vattnet. Vid 19-tiden vinkade Kim Wall till vännerna och pojkvännen – som gjorde detsamma till henne. Ubåten seglade i väg till havs och Wall ska till en början ha haft kontakt med pojkvännen. Allt verkade bra. Men plötsligt upphörde kontakten och han blev orolig. Polisen larmades klockan 01.43, och sjöräddningen klockan 02.17. Sökandet efter ubåten, och personerna ombord, påbörjades.

Wall försvunnen:

Klockan 10.14 på fredagen syntes ubåten vid Kögebukten utanför Köpenhamn. Madsen meddelade via radio att han var på väg tillbaka till hamnen. Vid 11-tiden sjönk plötsligt ubåten. Madsen räddades av en privatbåt, men Kim Wall hittades inte. Madsen hävdade att han släppte av henne kvällen före. Den tekniska undersökningen visade senare att han sänkte ubåten med flit. Försvinnandet fick stora rubriker i nyhetsmedier i Sverige, Danmark och långt bort.

Torson:

En kvinnotorso hittades i vattnet vid Amagers sydkust den 21 augusti. Medieintresset för fallet växte ännu mer. Vid en välbesökt pressträff meddelade Köpenhamnspolisen att kroppen stympats med avsikt. Några dagar senare bekräftar polisen att det är Kim Wall som har hittats död. Kvarlevorna identifierades med dna. Torson och blod från ubåten matchades med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

Skärpt misstanke:

Stora sökinsatser fortsatte för att hitta fler kvarlevor. Peter Madsen satt då redan häktad, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Han nekade till anklagelserna och har kommit med en ny förklaring:

Kim Wall ”begravdes”, som han själv uttryckte det, till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans ubåt. Vid en omhäktningsförhandling i september hölls dörrarna öppna och Madsen pratade om sig själv i tredje person flera gånger. "Raket-Madsen" avgår med döden den 10 augusti, sade Peter Madsen, och förklarade att hans värld rasade samman detta datum. Anklagelserna skärptes – Madsen nekade, men omhäktades misstänkt för bland annat mord och brott mot griftefriden.

Beslagtagen hårddisk:

Obehagliga detaljer från obduktionsrapporten, om skador på torson, lyftes fram av specialåklagare Jakob Buch-Jepsen vid en omhäktningsförhandling i början av oktober – den sista inför en häktningsdomare eftersom Peter Madsen, som fortsatte att neka, därefter accepterade frivillig omhäktning. Specialåklagaren berättade också om fynd som gjorts i en hårddisk – filmer som visar tortyr och kvinnomord i utlandet – och betonade samtidigt att det inte rör sig om videor som producerats av Peter Madsen. Filmerna bedöms indikera att det kan finnas ett intresse för fetisch, tortyr och mord, förklarade specialåklagaren. Hårddisken på rymdlaboratoriet har andra haft tillgång till, framhöll Madsen.

Fler fynd:

Sökinsatserna fortsatte och svenska likhundar markerade igen och igen. Dykare letade vidare. Fler fynd gjordes. Omkring tusen meter från hundarnas markeringar hittades två påsar som var sänkta med hjälp av metalldelar. Första påsen innehöll Kim Walls kläder och skor, men också en kniv. Dykningarna fortsatte och ytterligare två kroppsdelar hittades. I en annan påse hittades Kim Walls huvud. Fem dagar senare hittades en såg som kopplades till utredningen.

Köpenhamnspolisen presenterade ännu fler genombrott i den växande utredningen. I slutet av november hittade dykare två armar under loppet av drygt en vecka – i båda fallen var de nedtyngda i vattnet med hjälp av rördelar, precis som vid tidigare fynd i området.

Madsen beskrev Kim Walls död som en olyckshändelse och påstod att journalisten dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Men ytterligare en förklaring väntade, i takt med att Köpenhamnspolisen gjorde ännu ett genombrott i utredningen.

Ännu en förklaring:

Fyndet av Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet, innebar att häktade Peter Madsens förklaring om att Wall dog när hon fick en tung lucka i huvudet omkullkastades.

Vid ett polisförhör i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorna kastats i Kögebukten, men han nekade till mord och misstanken om sexbrott under särskilt försvårande omständigheter. Att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten blev nästa förklaring från Madsen, meddelade polisen.

Åtalet:

Fem månader hade passerat när specialåklagare Jakob Buch-Jepsen väckte åtal mot Madsen. Ännu en pressträff hölls vid Köpenhamnspolisens högkvarter. Antalet kameror, mikrofoner och journalister på pressträffen ökade igen.

Åtalspunkterna i stämningsansökan mot Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden – gav en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död. Ubåtsbyggaren åtalades för att ha bundit Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Mordet planerades, enligt specialåklagaren. Men dödsorsaken var inte fastställd. Och motivet ville inte Buch-Jepsen kommentera.

Rättegången:

Kim Walls alla kvarlevor har hittats. Madsen har åtalats. Han ställs inför rätta den 8 mars. Massor av journalister från hela världen gör sig återigen redo för att rapportera från byretten (tingsrätten).

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkar på lagens strängaste straff: Livstids fängelse. Och han kräver att ubåten konfiskeras och destrueras.