Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Ubåtsfallet: Madsen pratsam – bara när advokaten frågar

Orden flödar när advokaten frågar och mordmisstänkte Peter Madsen beskriver sitt ubåtsintresse och sin relation till kvinnor och kollegor. Men när åklagaren förhör Madsen om det han erkänt – styckningen av den svenska journalisten Kim Wall – är han fåordig och irriterad.

Han är försenad till rättssal 60 när den grå dörren öppnas, men direkt går han och försvarsadvokat Betina Hald Engmark ut genom en annan dörr. Minuterna tickar vidare och journalisterna i medhörningssalen börjar spekulera om vad som händer.

Plötsligt kommer Peter Madsen in igen och domaren förklarar att han inte behöver svara på åklagarens frågor om han inte vill. Och så blir det. När specialåklagare Jakob Buch-Jepsen ställer frågor om styckningen är han fåordig. Att berätta hur den gick till, eller vilka verktyg som användes, är inte något han vill.

– Du talar om en död människa, men du talar fortfarande om en människa, svarar Madsen och hänvisar åklagaren till rättsmedicinare.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen pressar på:
– Men den enda som var där, det var du Peter Madsen.

Han upprepar att det var en förfärlig situation och att han inte tänker gå in på detaljer. Han svarar trots allt på en stor del av frågorna även om svaren inte är uttömmande, och han är stundtals tydligt irriterad på åklagaren. Vid ett tillfälle kallar han frågorna "psykopatiska".

– Det låter som en dålig film, säger han, när han ska förklara exakt var i ubåten det skedde.

Madsen förnekar sexuella motiv

Åklagaren ställer ingående frågor om skador på kvarlevor och antyder att de är bevis för ett sexuellt motiv, men Madsen förnekar och hävdar att mängden stick gjordes för att de inte skulle flyta upp till ytan när han kastat dem i havet.

När det är dags för försvarsadvokat Betina Hald Engmark att peppra med frågor är det en mer meddelsam person som sitter vid vittnesbordet. Han talar engagerat, med fast och stark röst, om sin bakgrund och sitt intresse för ubåtar och raketer.
Madsen talar fort och redogör för många tekniska aspekter kring verksamheten i raketlaboratoriet. Han berättar om olika typer av experiment, till exempel med luftballonger, som varit en del av att arbetet.

– Det som är viktigt i förhållande till den här saken är att det finns ett mönster med farliga, bemannade experiment.

Vill så tvivel kring vittnen

Förhållandet till flera personer, som senare ska vittna under förhandlingen, får Madsen många frågor om. Att försöka så tvivel kring vittnens objektivitet och trovärdighet tycks vara det som advokaten försöker göra med hjälp av Madsens berättelse. Han berättar också om ubåtsprojekt i Norge och Spanien. Här tecknar försvarssidan en bild av att Madsen inte befann sig i någon pressad situation i augusti 2017.

När TT möter Betina Hald Engmark utanför byretten efter förhandlingen berättar hon vad som hände på morgonen – när Madsen plötsligt lämnade salen tillsammans med henne.

– Min klient har bra dagar och dåliga dagar som vi alla har, det är inte annorlunda bara för att han är den han är. I dag mådde han inte bra på morgonen och vi behövde ta reda på om han över huvud taget var i stånd att närvara eller om han inte kunde närvara. Vi kom fram till att vi skulle se hur det gick och det gick ju lyckligtvis bra, säger hon.

Advokaten har fler frågor till Madsen, men de får dröja till efter vittnesförhören och ställs först den 28 mars.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.