Ubåtsdrama i Sydatlanten – 44 man saknas

På fjärde dygnet är en ubåt försvunnen i Sydatlanten.  Radiokontakten är bruten. Det finns inga spår. Ombord finns 44 man.

ANNONS
|

Den argentinska regeringen lovar göra allt för att återfinna ubåten San Juan och rädda besättningen vars öde är helt ovisst. Enligt president Mauricio Macri har alla nationella och internationella resurser satts in i sökandet.

Ett forskningsplan från den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa deltar. Storbritannien, Brasilien, Chile, Uruguay, Peru, and Sydafrika har alla formellt erbjudit sin hjälp i sökandet efter den tyskbyggda ubåten som försvann 430 kilometer utanför den argentinska kusten i Sydatlanten.

Ubåten är den nyaste av tre undervattensfarkoster i den argentinska flottan.

Ingen kontakt

Vid den senaste presskonferensen sade flottans talesman Enrique Balbi, enligt BBC:

”Vi har inte kunnat påträffa, eller haft visuell eller radarkommunikation med ubåten.”

ANNONS

Enligt den argentinska flottans bestämmelser ska en ubåt som förlorar kommunikationen gå upp till ytan.

Den dieselektriska ubåten var på väg tillbaka från ett rutinuppdrag i området kring Ushuaia, huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet och en av världens sydligast belägna städer. Målet var att gå norrut till hemmabasen i Mar del Plata, söder om Buenos Aires.

Den senaste kontakten med flottans ledningscentral var i onsdags morse.

Sökpådrag

Tre argentinska örlogsfartyg, en jagare och två korvetter, söker i området som är ubåtens sista kända position sydost om Valdézhalvön. Trots att ett allt större antal fartyg och flygplan deltar finns det inte ett spår eller annat livstecken att gå vidare på.

Höga vågor och starka vågor har försvårat spaningarna ytterligare.

Operationen har uppgraderats och handlar inte längre bara om att hitta och identifiera ubåten utan om att rädda besättningsmännens liv.

Enligt den argentinska flottans talesman Enrique Balbiär det antal timmar som har passerat sedan den sista kontakten bekymrande.

President Macri säger att regeringen är i regelbunden kontakt med besättningens familjer

”Vi delar deras oro and alla argentinares”, skriver han på Twitter.

ANNONS