Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Ubåten undersöks av polis – sista spåret efter Kim

Den svenska journalisten Kim Wall har nu varit försvunnen i drygt två dygn. Huvudspåret efter Kim Wall är den ubåt hon färdades i med Peter Madsen, som nu sitter häktad misstänkt för att ligga bakom hennes död. Under natten har ubåten bärgats och undersökts i jakt på ledtrådar. Dansk polis säger i en presskonferens på söndagen att de inte hittat någon kropp i båten, rapporterar flera medier.

Mysteriet med den försvunna svenska journalisten Kim Wall är fortfarande ouppklarat. Under lördagen häktades uppfinnaren och ubåtsbyggaren Peter Madsen i 24 dagar framåt, misstänkt för att ha dödat den svenska kvinnan. Häktningen syftar till att hindra Peter Madsen från att undanröja möjliga spår. Kim Wall klev vid 19-tiden under torsdagen ombord på farkosten för att skriva ett reportage om Madsens projekt. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen.

LÄS ÄVEN: Journalisten Kim Wall försvann spårlöst i Östersjön

 


 

 

Ubåten sjönk på 30 sekunder

Den danska uppfinnaren anhölls redan under fredagen efter att han tidigare på förmiddagen räddats ensam ur havet. Ubåten sjönk på bara 30 sekunder – något som experter beskrivit som ovanligt och svårförklarligt, såvida det inte gjorts med vilje. Peter Madsen har själv hävdar att hans ubåt sjönk så snabbt på grund av ett tekniskt fel efter att han försökt reparera en trasig ballastventil på farkosten.

När Madsen räddades, anhölls han misstänkt för mord alternativt dråp på den svenska kvinnan. Han nekar dock till brott. Madsen har i stället uppgett att han släppte av Kim Wall i närheten av restaurangen Halvandet vid spetsen av udden Refshaleøen utanför centrala Köpenhamn vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

Under häktningsförhandlingen som under lördagen hölls bakom stängda dörrar framkom det enligt häktingsdomaren Kari Sørensen nya uppgifter, vilket gjorde att brottsmisstanken mot Madsen mildrades. Han häktades istället misstänkt för "oaktsam mansdrab", ett brott som innebär att en person genom oaktsamhet har orsakat någons död.

– Min klient har gett en förklaring, men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer. Det har varit en förhandling bakom stängda dörrar, berättade Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark för ett samlat pressuppbåd efter förhandlingen.

LÄS ÄVEN: "Jag vill bara veta vad som hänt henne"

Bakom stängda dörrar

Peter Madsen själv, liksom flera journalister på plats, motsatte sig åklagaren Louise Nielsen begäran om att förhandlingen skulle hålls bakom stängda dörrar. Med hänsyn till utredningen och Kim Walls anhöriga beslutade dock häktningsdomaren vid Köpenhamns tingsrätt att gå på åklagarens linje.

Vad som framkom under förhandlingen och vad som fick domstolen att ändra brottsrubriceringen är ännu inte offentligt. Ekstra Bladet uppger dock att det är Peter Madsens egen förklaring i rätten som gjort att brottsrubriceringen mildrats från mord till vållande till annans död.

Utdraget bärgningsarbete

Vid 10-tiden på lördagen inledde polisen bogseringen av farkosten i Køgebukten. Ubåten bogserades till ett stängt område i Nordhamnen i Köpenhamn.

För att kunna undersöka ubåten måste den tömmas på vatten. Efter att båten bogserats till hamnen, startade under sena lördagskvällen ett flera timmar långt bärgningsarbete. Såväl ett stort medieuppbåd som personer ur allmänheten samlades under tiden på platsen.

Strax efter klockan ett på natten till söndag lyftes UC3 Nautilus upp till ytan och placerades på en trailerlastbil för fortsatta undersökningar. Under söndagsförmiddagen kunde ett flertal brottstekniker ses undersöka vraket i Nordhamnen. Vid halv 12-tiden på dagen hölls en presskonferens vid polishuset i Köpenhamn, där polis enligt flera medier uppgav att de inte hittat någon kropp i ubåten. 

– Vi fann ingen på båten, varken död eller levande, sa förundersökningsledare Jens Møller, enligt BT.

Enligt tidningen berättade Møller att Peter Madsen gett olika förklaringar på huruvida han har lämnat av Kim Wall i land eller ej. Polisen betraktar också ubåten som en möjlig brottsplats.

– Det verkar som att båten sjunkit som en medveten handling, sa Jens Møller.     

Efterlyser iakttagelser

Parallellt med de pågående åtgärderna i hamnen, arbetar den danska polisen med flera andra spår i sökandet efter försvunna Kim Wall.

Köpenhamnspolisen är intresserade av uppgifter från allmänheten om iakttagelser av ubåten eller personer som har varit på eller i närheten av den, från 21-tiden på torsdagskvällen och framåt. Kim Wall är cirka 160 centimeter lång och smalt byggd. När hon klev ombord på UC3 Nautilus i torsdags var hon klädd i strumpbyxor och en orange blus. På fötterna bar hon ett par vita tennisskor.

"Hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen"

Kim Walls familj uttalade sig tidigare under lördagen om hennes försvinnande.

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver familjen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.