Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiet går till valurnorna i morgon.

Tyst om folkomröstningen i turkisk eter

I morgon folkomröstar Turkiet om en omstridd grundlagsändring. Högt uppsatta politiker kampanjar in i det sista i ett försök att övertyga osäkra väljare. Men etermedier får just nu inte sända program eller inslag om valet.

Efter beslut av valmyndigheten i Turkiet får inga etermediesändningar nu handla om folkomröstningen. Nyhetsbyrån Anatolia (Anadolu) rapporterade om förbudet innan det började gälla vid midnatt på fredagen.

Varken politiska budskap, prognoser eller kommenterar får sändas fram till ett ännu inte preciserat klockslag på söndagen, dagen då folkomröstningen genomförs.

Pressade medier

Om grundlagsändringen godkänns kommer det politiska systemet att ändras i Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan får kraftigt utökade befogenheter, vilket förespråkare menar borgar för stabilitet medan kritiker varnar för ett enmansstyre.

- Om Gud vill kommer den här nationen att fira i morgon kväll, sade presidenten själv på det första av flera valmöten på lördagen.

Erdogan har den senaste tiden tillsynes outtröttlig drivit kampanj för ett ja i folkomröstningen. Under veckorna före omröstningen har han totalt dominerat massmedierna, som är starkt tillbakapressade alltsedan förra sommarens kuppförsök mot honom. Efter kuppen har också massarresteringar och massavskedanden genomförts, inte minst bland anställda i skolorna och statsapparaten.

Svårt sia om utgången

Opinionsmätningar har gjorts, men enligt nyhetsbyrån AFP har de uppvisat mycket spretiga resultat.

Historiker och statsvetare hävdar att förändringen, om Erdogans sida vinner, skulle innebär den största omvälvningen sedan Osmanska rikets fall – en av de händelser som är förknippade med första världskrigets slut.

Turkiet har drabbats av ett flertal attacker under det senaste året och säkerheten är en viktig fråga på valdagen. Bara i Istanbul – där Erdogan själv håller en rad valtal under lördagen – är över 33 500 poliser i tjänst.