Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det tyska socialdemokratiska partiet SPD har röstat för en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. Arkivbild.

Tysklandsexpert: "Vi kan andas ut"

Medlemmarna i det tyska socialdemokratiska partiet SPD har röstat för en ny stor regeringskoalition.

Den främsta anledningen till att vi bör känna ett lugn är att det kommer att finnas en stabil och stark regering i Tyskland inom kort, troligtvis före påsklovet, anser Thomas Sommerer, Tysklandskännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

- Det är viktigt inte bara för Tyskland, utan för allt som händer i Europapolitiken.

Han anser att resultatet av omröstningen i Tyskland inte är överraskande.

- Man har pratat om att det kanske inte blir en klar majoritet, men att det ganska säkert blir ett ja. Det var mindre tydligt nu än för fyra år sedan, då partimedlemmarna också blev tillfrågade och 75 procent röstade ja, säger Sommerer.

Omröstningen en nyckel

Att SPD lyckats i sina förhandlingar och nu ser ut att få betydande poster i en framtida regering beror på att partiet har hotat med omröstningen.

- SPD har inte en så stark position. Ändå lyckas de i förhandlingar. De kunde hota med omröstningen, och då visste kristdemokraterna att de måste vara generösa. Kanske var det en lyckad strategi.

Det stora deltagandet är ett bra tecken för SPD, men också för den demokratiska kulturen. Jämfört med en liknande situation för fyra år sedan har det nu varit en verklig konfrontation.

- Det har varit en öppen konflikt – ungdomsförbundet har stått upp, och konflikter leder till ett ökat deltagande. Det tycker jag var bra för den politiska kulturen, men också för det socialdemokratiska partiet. Men det kan vara bra om de nu lyckas undvika andra stora konflikter, säger Thomas Sommerer.

"Kanske en ny början"

Nu kommer SPD och CSU att välja vilka kandidater de vill ha på sina ministerposter. CDU har redan valt sina. Sedan kommer förbundsdagen att rösta om regering, troligtvis i mitten av mars, och förbundskanslern installeras formellt.

- Det här är kanske en ny början för de tyska socialdemokraterna, som har varit under stort tryck de senaste månaderna.

"Gamla figurer" som de tidigare partiledarna Martin Schultz och Sigmar Gabriel är redan på väg ut, påpekar Sommerer.