Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Georg Maassen petas från posten som chef för tyska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV).

Tysklands underrättelsechef får gå

Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetstjänsten BFV, sparkas från sin post, men får som tröst en hög befattning inom inrikesdepartementet. Han hamnade i blåsväder efter en kontrovers som bland annat kretsar kring de främlingsfientliga protesterna i Chemnitz i slutet av augusti.

Konflikten kring Maassen har satt förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering på hårt prov. Under eftermiddagen möttes partiledarna för Tysklands tre regeringspartier CDU, CSU och SPD på förbundskanslerämbetet i Berlin för att diskutera Maassens framtid.

I ett uttalande efteråt gavs beskedet att BFV-chefen får nytt jobb som statsekreterare i inrikesdepartementet, rapporterar AFP. Det ses som en kompromiss, för att blidka inrikesminister Horst Seehofer, som har tagit Maassen i försvar.

Svårt val

Maassen lyder under Seehofer som är också den som formellt beslutar om ett eventuellt entledigande. Under gårdagen rapporterade tidningen Die Welt med hänvisning till regeringsnära källor att förbundskansler Angela Merkel tagit sin hand från BFV-chefen, vilket ställt Seehofer inför ett svårt val: Göra en helomvändning och möjligen tappa ansiktet – eller riskera att dras med i fallet.

Den 55-årige underrättelsechefen har fått hård kritik av främst socialdemokratiska SPD sedan han ifrågasatt medierapporteringen om våldsamma attacker mot invandrare i Chemnitz, vilken enligt honom varit överdriven. Han anklagas även för att ha lämnat vidare icke offentliggjord underrättelseinformation till politiker från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD).

Misstänkt släpptes

På tisdagen släpptes en irakisk man som suttit gripen, misstänkt för delaktighet i knivmordet på en tysk-kubansk man i augusti, den händelse som markerade startskottet för det högerextrema våldet i Chemnitz. En syrisk man, som också greps för knivöverfallet, är fortsatt häktad.

Rättad: I en tidigare version hade nationaliteterna på de två personer som släppts respektive fortsatt sitter häktad för knivmord blandats ihop.