Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tysklands Tegnell: ”Alla som inte vaccinerar sig kommer bli smittade"

Tysklands svar på Anders Tegnell, virologen Christian Drosten, tror inte att flockimmunitet räcker för att stoppa pandemin. I stället handlar det om vaccinet.
– Den som inte vaccineras kommer att smittas med covid-19, säger han till det schweiziska magasinet Republik.

Den tyske virologen Christan Drosten, professor vid den medicinska universitetet Charité i Berlin, har varit en tongivande röst i den tyska coronadebatten.

I en stor intervju med den schweiziska tidningen Republik vänder han sig mot tanken på att flockimmunitet kommer stoppa viruset. Alltså att icke-vaccinerade skulle skyddas när en viss procent av befolkning har vaccinerats.

Det funkar inte i fallet med covid-19, menar han. Det rör sig enligt honom om ”ett missförstånd”.

LÄS MER: Turistlandets glädjebesked: Noll nya coronafall

Han säger att flockimmunitet inte funkar på människor.

– Människor är inte en sluten grupp. Vi har resor och utbyten, så även utan resor finns grannbyn, och den byn har en grannby, och så fortsätter det runt om i världen.

– Den som inte vaccineras kommer att smittas med covid-19, säger Christian Drosten.

Antikropparna försvinner fort ur kroppen

Men Drosten, som forskat på coronavirus sedan 2003, kommer även med positiva besked. Vaccinet ger oss ett bra och långvarigt skydd.

Antikropparna avtar förvisso snabbt, och vi kan därför smittas igen relativt snart.

– Men vi blir bara lite sjuka då eftersom den delen av immunsystemet som skyddar oss från sjukdom är mycket mer hållbar. Vaccinationen skyddar oss därför förmodligen från att bli allvarligt sjuka i flera år.

LÄS MER: Putins coronadrag – öppnar för vaccinturism

Han menar därför att oron för att de nuvarande vaccinationerna snart kommer vara värdelösa är överdriven. Han säger att coronavirus muterar långsammare och mindre starkt än exempelvis influensavirus.

– Jag kan inte föreställa mig en mutant som plötsligt ger majoriteten av de som har vaccinerats en allvarlig sjukdom igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.