Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock håller presskonferens efter att ha diskuterat bland annat den säkerhetspolitiska situationen i närområdet och Rysslands invasion av Ukraina.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock håller presskonferens efter att ha diskuterat bland annat den säkerhetspolitiska situationen i närområdet och Rysslands invasion av Ukraina. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tyskland: Viktigt att Sverige blir Natomedlem snabbt

Det är viktigt för Nato att Sverige blir medlem till nästa toppmöte, som hålls i Litauen i juli. Det sa Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock idag på en presskonferens i Stockholm, efter ett möte med Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

ANNONS
|

När utrikesministerkollegorna Tobias Billström och Annalena Baerbock mötte pressen efter sitt möte i Stockholm på tisdagen handlade mycket om den svenska Natoansökan. Turkiet säger som bekant fortfarande nej till Sverige som Natomedlem och samtalen har strandat helt efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm 21 januari.

Natos generalsekreterare öppnade på tisdagen för att Finland och Sverige inte nödvändigtvis måste bli medlemmar samtidigt, och enligt finska medieuppgifter finns det ett avtal mellan Finland och Sverige om att Finland kan bli medlem redan i mars om man blir ratificerade före Sverige.

Sverige har dock Tysklands fullständiga stöd i Natofrågan, försäkrade Annalena Baerbock.

ANNONS

– Sverige har vidtagit flera åtgärder för att omsätta det trilaterala memorandument som man kom överens om i Madrid, sa Baerbock. Nu handlar det om att snabbt och gemensamt omsätta det som man enades om i Madrid, så att ni kan bli medlemmar hand i hand med Finland.

”Ligger i vårt eget säkerhetsintresse”

Den tyska utrikesministern tryckte på att både Sverige och Finland uppfyller kraven som Nato ställer. Om de båda länderna blir medlemmar innebär det ”lite mer säkerhet för alla i alliansen och stärker oss som helhet”, menade Baerbock.

– Det ligger i vårt eget säkerhetsintresse att Finland och Sverige släpps in i Nato så snabbt som möjligt.

Tobias Billström, som talade tyska, fick en fråga från tyska medier om vad han tyckte om Stoltenbergs uttalande.

– Det har alltid varit klart att det här är en nationell process, och vi måste också inse att det turkiska parlamentet har något att säga till om. Vi siktar på att bli Natomedlemmar så snart som möjligt, men vi respekterar att ratificeringen är ett turkiskt beslut.

LÄS MER:Ukraina om Sverige: Vi hoppas på mer

LÄS MER:Uppgifter: Avtalet med Sverige – Finland kan gå med före

LÄS MER:Ryskt stridsflyg eskorterades från Natoluftrum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS