Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (till vänster, här bredvid förbundskansler Olaf Scholz) vill stoppa en omstridd halvledaraffär. Arkivbild.
Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (till vänster, här bredvid förbundskansler Olaf Scholz) vill stoppa en omstridd halvledaraffär. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Tyskland svänger om omstridd halvledaraffär

Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (De gröna) vill stoppa den omstridda försäljningen av tyska halvledartillverkaren Elmos till Kinaägda svenska konkurrenten Silex, erfar Süddeutsche Zeitung.

Skälet ska vara att affären skulle vara till men för den allmänna säkerheten och ordningen i Tyskland, skriver tidningen, och hänvisar till källor inom näringsdepartementet.

I slutet av oktober rapporterade Handelsblatt att regeringen i Berlin var på väg att godkänna affären, men sedan dess tycks den brokiga koalitionen ha svängt.

Förbundskansler Olaf Scholz, som tillhör Socialdemokraterna (SPD), har den senaste tiden hamnat i skottlinjen för en annan kontroversiell affär med Kinakoppling, nämligen försäljningen av en del av Hamburgs hamn till en statlig kinesisk rederikoncern.

Hamnaffären fick klartecken av regeringen i Berlin, trots varningar från underrättelsetjänsterna BND och BFV, alla tunga departement och EU-kommissionen.