Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas (till vänster) välkomnar sin israeliska kollega Gabi Ashkenazi till Berlin.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas (till vänster) välkomnar sin israeliska kollega Gabi Ashkenazi till Berlin. Bild: Michele Tantussi/AP/TT

Tyskland: Sluta öva militärt i Medelhavet

Stoppa genast alla militärövningar i östra Medelhavet. Det kräver Tysklands utrikesminister Heiko Maas i samband med att EU:s utrikesministrar har samlats för ett informellt möte i Berlin.

EU:s utrikesministrar brukar träffas informellt en gång per halvår i EU:s ordförandeland. Nu har turen kommit till den tyska huvudstaden, där det två dagar långa så kallade Gymnichmötet inleddes under torsdagen.

En av de mest brännande frågorna är relationen med Turkiet, i synnerhet med tanke på den spända situationen i östra Medelhavet. EU har redan tidigare bestämt sig för att straffa Turkiets borrningar utanför Cypern med sanktioner. Men ytterligare åtgärder kan bli aktuella, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

– Vi måste jobba för dialog och avspänning, även om vi har sanktioner. Tysklands utrikesminister vill försöka medla, men om inte dialog ger något resultat är vi beredda att överväga ytterligare åtgärder, säger hon till TT.

Hoppas på diplomati

För att skapa förutsättningar för samtal mellan Grekland och Turkiet om gasresurser och havsgränser måste ländernas militärövningar i östra Medelhavet upphöra, kräver Heiko Maas.

– Vi måste få till en diplomatisk lösning på den här konflikten, säger han till reportrar på plats i Berlin.

På utrikesministrarnas dagordning står också utvecklingen i Belarus och EU:s svar på den. Linde kommer att lyfta att Albanien och Sverige, i egenskap av nuvarande och blivande ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), har erbjudit sig att underlätta för oppositionen och regimen att föra dialog.

Men de sanktioner som EU redan förbereder kommer också att tas upp.

– Jag kommer att argumentera för ett snabbt beslut om sanktioner riktade mot individer ansvariga för våld och valfusk. Sedan ska vi också prata om vad vi från EU:s sida kan göra för att stötta civilsamhället, säger Linde.

Lunchmöten

Linde ser också fram emot att träffa Israels nya utrikesminister Gabi Ashkenazi, som lunchar med sina europeiska motsvarigheter i anslutning till mötet.

Fredagen kommer att inledas med diskussioner om EU:s relation med Ryssland och avslutas med en arbetslunch där ministrarna kommer att prata om de geopolitiska konsekvenserna av covid-19 och EU:s strategiska svar på pandemin.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om vilka som deltar vid mötet.

Sofia Eriksson/TT

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT