Den ledande gröna medlemmarna i den tyska koalitionsregeringen anser att det är nödvändigt att återöppna flera kolkraftverk som ett ”kortsiktigt krishanteringsverktyg”.
Den ledande gröna medlemmarna i den tyska koalitionsregeringen anser att det är nödvändigt att återöppna flera kolkraftverk som ett ”kortsiktigt krishanteringsverktyg”. Bild: Federico Gambarini

Tyskland återöppnar kolkraftverk av rädsla för rysk gasbrist

Tyskland har antagit en nödlagstiftning för att återaktivera koleldade kraftverk. Beslutet har fattats i syfte att kunna stödja elproduktionen, efter en ökande rädsla för gasbrist om Ryssland väljer att strypa tillförseln.

ANNONS
|

De ledande företrädarna för miljöpartiet De gröna i den tyska koalitionsregeringen anser att det är nödvändigt att återöppna flera kolkraftverk som ett ”kortsiktigt krishanteringsverktyg”, rapporterar The Guardian.

– Vi måste förbereda oss på det värsta, sa miljö- och handelsministern Robert Habeck i tysk radio på söndagen, enligt BBC.

I fredags gav det tyska parlamentets överhus ett slutgiltigt godkännande till beslutet. Det godkändes tillsammans med ett paket av åtgärder för att öka utbyggnaden av förnybar energi, bland annat med ett minimikrav på andelen mark som varje stat måste överlåta till vindkraftverk.

Blivit ”för beroende” av rysk gas

Beslutet har beskrivits som ”smärtsamt men nödvändigt” av miljö- och handelsministern Robert Habeck, enligt BBC. Han har kallat situationen för ett ”mardrömsscenario” och menar att Tyskland blivit ”för beroende” av rysk gas.

ANNONS

Innan den ryska invasionen av Ukraina planerade Tyskland att fasa ut användandet av kol till 2030, och landet hoppas fortfarande kunna nå sina klimatmål. Men i dagsläget förlitar sig Tyskland till stor del på gas från Ryssland, som står för nästan 60 procent av landets gasförbrukning. Världsläget och osäkerheten kring energitillgångarna gör att de nu måste se sig om efter alternativ.

Sedan invasionen har den ryska tillförseln av gas via rörledningen Nord Stream 1 reducerats och i dagsläget produceras endast cirka 40 procent av de normala nivåerna. Den ryska energijätten menar att det beror på ”förseningar i underhållsarbetet” av rörledningen, uppger VG.

I måndags meddelade Ryssland att rörledningen kommer att stängas av i cirka 10 dagar på grund av ett rutinmässigt men nödvändigt underhållsarbete. Tyskland oroar sig nu för att Ryssland kommer ta tillfället i akt att helt strypa gastillförseln, under förevändning att det finns brister på ledningen.

Beslutet att öppna upp kolverken ses av politikerna som ett sätt att avvänja Tyskland från rysk gas och därmed göra det mindre sårbart för rysk utpressning. Genom att använda kol för att producera el istället för gas, försöker man även bygga upp en energiförsörjning inför vintern.

ANNONS

Rysk gas kan stoppas helt – risk för ekonomisk kris

Klaus Ernst, ordförande för den parlamentariska kommittén för klimatskydd och energi och medlem i vänsterpartiet die Linke, säger att beslutet att återuppta kolenergi är en ”klimatpolitisk katastrof”, enligt The Guardian.

Han menar att Ryssland nu vill hämnas för de sanktioner som Tyskland infört mot landet, vilket försatt dem i en position där man ”famlar efter åtgärder som drabbar vårt eget land hårdare än det land vi menade skulle drabbas av sanktionerna”.

Ernst sa även att om gastillförseln från Ryssland skulle stängas av helt, skulle Tyskland utsättas för den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget.

Miljöaktivister kritiska

Miljö- och handelsministern Robert Habeck håller fast vid att den ökade användningen av kol endast ska vara tillfällig, och att planen är att producera mer och mer förnybar energi på sikt, enligt The Guardian.

Miljöaktivister hävdar dock att återgången till att använda sig av en så förorenande energi som kol är en för långt gången kompromiss och menar att Tyskland riskerar att missa även sina mest grundläggande klimatmål.

LÄS MER:Göteborg energi säger upp gasavtal: ”Det är för svårt”

LÄS MER:Göteborgsbolaget vill bygga ny kärnkraft i Sverige

LÄS MER:Efter ryska invasionen – Swedegas öppnar för gaslager i Göteborgs hamn

LÄS MER:Gobigas nedmontering på is – finns potentiella köpare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS