Tyska säkerhetstjänstens miss: Här är mullvadens hemliga liv

51-årige fyrabarnspappan anställdes av tyska underrättelsetjänsten för att bekämpa islamistisk terror. Nu misstänks han ha planerat dåd mot tyska spionbyrån och har i förhör erkänt att han planerade att varna sina "religiösa bröder". Medan utredningen fortlöper avslöjas fler detaljer ur mannens hemliga liv: han ska ha konverterat till islam i hemlighet för två år sedan och medverkat i gayporrfilmer.

ANNONS
|

En pinsam historia för tyska underrättelsetjänsten rullas just nu upp i Berlin. En 51-årig man som rekryterats till byrån, vars centrala uppgift är att identifiera och bekämpa hot från islamister, har visat sig vara – hemlig islamist som uttryckt planer på att genomföra ett terrordåd.

Mannen upptäcktes när tyska underrättelsetjänsten noterade ovanligt beteende i ett chattrum för islamister, skriver Washington Post, som var först med att rapportera om händelsen. Där skamannen ha sagt öppet att han var en tysk spion. Han ska även ha erbjuditislamister att infiltrera byrån för att planera en attack.

Medverkade i gayporrfilmer

Tyska agenterfick honom senare att i en privat chatt berätta mer detaljerom spionbyrån och sina egna direktivi kampen mot terrorister, vilket gjorde att de snabbt kunde identifiera honom.

ANNONS

Han greps på tisdagen. Sedan dess har mer information om mannen läckt ut till medierna. Hanska ha konverterat till islam i hemlighet 2014.

Samma alias som 51-åringenanvände i hemliga islamistiska chattrum har han även använt när han agerade skådis i gayporrfilmer, enligt tyska tidningen Bild.

Fyrabarnspappan ska ha lyckats hemlighålla allt detta både från sin familj och andra människor i hans omgivning.

Pinsam historia för byrån

Historien är pinsam för tyska underrättelsebyrån med det byråkratiska namnetBundesamt für Verfassungsschutz(Federala byrån för författningsskydd). Byrån har tidigare prisats för sina insatser med att stoppa attacker, men har ocksåkritiserats för sin hantering av den syriske flyktingen som greps för att ha planerat ett terrordåd men som begick självmord i en cell i Leipzig.

Att 51-åringen ens kunnat få arbete hos underrättelsetjänsten har väckt både ilska och oro i landet.

– Det är inte bara en bisarrmen också ganska skrämmandehistoria att en byrå, vars centrala roll är att jobba med kontraspionage, anställde en islamist som kan ha haft tillgång till hemligstämplad information, som till och med kan ha försökt att sprida islamistisk propaganda och rekrytera andra till byrån och kanske genomföra en attack, säger Hans-Christian Ströbele, medlem i ett parlamentskommitté som genomför tillsyn över tyska underrättelsetjänsten, enligt Washington Post.

ANNONS

Ville varna "sina religiösa bröder"

Mannen har jobbat för byrån sedan april i år, skriver Bild.Han berättade för utredarna att han hade konverterat till islam efter ett telefonsamtal med någon i Österrike som heter Mohammed. Han ville dock inte ge något efternamn.

Han berättadeunder förhör att han ville infiltrera byrån för att kunna varna "sina religiösa bröder" om byråns utredningar.

Enligt myndigheterna finns det inget som tyder på att han har lyckats läcka hemlig information till militanta islamister, skriver Washington Post.

ANNONS