Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Poliser och nazister vid en demonstration i tyska Dresden 2010. Arkivbild.

Tyska nynazister firar Hitlers födelsedag

Hundratals nynazister väntas fira Adolf Hitlers födelsedag i tyska Ostritz på fredagen, 73 år efter den nazityske folkmördarens död. En stor poliskommendering ska hålla ordning på extremisterna, som väntas få förstärkning även från länder i Östeuropa.

- Det kommer att vara poliser i varje gathörn, säger en icke namngiven lokal polischef till en regionaltidning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Arrangörerna räknar med omkring 800 besökare till den lilla staden i Sachsen, en delstat där främlingsfientligheten är utbredd. Den rasistiska Pegidarörelsen har sitt ursprung här, och högerpopulistiska och starkt islamfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i förbundsdagsvalet i höstas.

- Om man kan samlas och fira Hitlers födelsedag utan problem eller konsekvenser är det ett tecken på en sjuk lagstiftning och ett sjukt samhälle, säger Sascha Elser, som är talesperson för ett antifascistiskt motevenemang.

Adolf Hitlers regim mördade mellan fem och sex miljoner judar, samt miljontals romer, homosexuella och oliktänkande. Den tyska grundlagen som kom till efter andra världskriget medger förbud mot partier som anses motarbeta den "frihetligt demokratiska grundordningen", men processen är omständlig, och författningsdomstolen i Karlsruhe sade i fjol nej till att förbjuda nynazistiska NPD.