Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jaga ut antityskarna ur landet", löd parollen som högerdemonstranterna förde genom staden. Bild: Johannes Vetter

Tyska nynazister demonstrerade på minnesdag för pogromerna

På den tyska nationella minnesdagen för novemberpogromerna 1938, då judar förföljdes, mördades och drevs till självmord, tågade högerextremister genom staden Magdeburg med facklor.

I vanliga fall hålls minnesdagen för novemberpogromerna den 9 november, men i år flyttades den till lördagen för att undvika en krock med den judiska sabbaten som inleddes på fredagen. Samtidigt som fackförbund och kyrkliga organisationer höll minnesakt den gamla synagogan i Magdeburg, som förstördes i pogromerna 1938, samlades cirka 1000 högerextrema demonstranter vid stadens tågstation. Bland dem ett par hundra kända nynazister och huliganer.

När Tyskland skulle minnas brotten mot judarna vandrade således nynazister genom Magdeburg, huvudstad i förbundslandet Sachsen-Anhalt. De skanderade "Här marscherar det nationella motståndet" och uttryckte enligt lokala medier solidaritet med den kända tyska förintelseförnekaren Ursula Haverbeck.

Cirka 700 motdemonstranter hade samlats för att visa motstånd. Demonstrationståget kantades av tumult, då demonstranter försökte bryta sig igenom polisens avspärrningar. Den 300 man starka polisinsatsen har kritiserats för att vara otillräcklig. Filmer från lördagen visade hur poliser bett förbipasserande att inte ropa slagord mot demonstrationståget, "för deras egen säkerhet".

"Läget under kontroll"

Polisens talesperson Beatrix Mertens menar att polisens insats var tillräcklig.

– Polisstyrkan på plats hade läget under kontroll och kunde lugna ner farliga situationer och förhindra upptrappning, säger hon till Magdeburger Volksstimme.

Ingen ska ha skadats under tumultet.

Det är inte första gången högerextremister och nynazister marscherar i det gamla Östtyskland. I september jagade högerextremister utlänningar på Chemnitz gator i Sachsen, efter att en tysk man mördats i staden. Två män från Syrien och Irak greps, misstänkta för mordet.

Bara en månad senare greps sex högerextrema terrorister, som ska ha planerat attacker, i samma stad.

I närheten av Magdeburg, i staden Köthen, marscherade högerextremister igen efter att en ung tysk man dött i ett bråk med två asylsökande, två veckor efter händelserna i Chemnitz. Polisen har dock uteslutit att mannen dött av slagen han mottog. Han ska enligt obduktionen ha dött av akut hjärtsvikt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.