Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tyska högernationalister på besök i Syrien

Politiker från högernationalistiska Alternativ für Deutschland (AfD) är på besök i Damaskus för att visa att landet är säkert att utvisa folk till. Inte en realistisk bild, menar Ingy Sedky, pressansvarig för Röda Korset:
– Damaskus är inte representativt för hela Syrien, säger hon till GP.

Fyra tyska parlamentsledamöter och två regionala representanter för AfD har rest till Damaskus i Syrien med syftet att visa att berättelser om kriget i landet är överdrivna.

– Erfarenheter som vi får här kommer göra det möjligt för att på ett rationellt sätt utvärdera situationen i Syrien när det kommer till diskussionen om att klassa asylsökandes (reds. anm.) ursprungsland som säker, skriver Christian Blex, regional representant för AfD i förbundslandet Nordrhen-Västfalen, i ett uttalande på Facebook.

AfD:s framgångar i valet i september som gav partiet 12,6 procent av rösterna ses av analytiker som en direkt konsekvens av förbundskanslern Angela Merkels beslut att öppna Tysklands gränser. AfD blev det första högernationalistiska partiet att komma in i tyska förbundsdagen sedan 60-talet.

LEDARE: Tysklands sista koalition dör

"Man ser knappt någon militär"

Enligt Reuters har Tyskland inte utvisat någon till Syrien sedan 2012 då landet inte anses vara säkert. AfD har ifrågasatt mediernas beskrivning av den pågående konflikten och föreslog i november att man skulle skicka tillbaka en halv miljon flyktingar till Syrien med motiveringen att kriget snart är slut.

Christian Blex har lagt upp flera bilder från resan till Syrien på sitt Facebookkonto. Han har bland annat fotat en myllrande marknad som han beskriver som "imponerande", en pool och kvinnor på gatan i moderna kläder.

– Man ser knappt någon militär. Det finns reklamskyltar för mobiltelefoner och tv-apparater. Normal vardag, skriver han.

LÄS MER: "Dödar de barn har Syrien ingen framtid"

Ingy Sedky, pressansvarig för Röda Korset i Damaskus, håller med om att det är relativt lugnt i huvudstaden.

– Så har det varit de senaste åren. Man hör raketer och granateld, främst i östra delarna, men inga direkta strider i själva staden. Men det är så klart inte representativt för hela Syrien, säger hon till GP.

"Det pågår strider dagligen"

Politikernas besök sammanföll med de allt mer alarmerande rapporterna om civila dödsoffer i regimens senaste offensiv mot östra Ghouta där 400 000 personer lever under belägring.

– Det är bara tio kilometer dit och det pågår strider dagligen. Det är olika problematik på olika ställen. Homs är till exempel säkrare än tidigare men helt raserat och otryggt av andra skäl. Kriget pågår fortfarande och man vet aldrig när det kan blossa upp på olika ställen, säger hon till GP.

LÄS MER: Expert: Östra Ghouta kommer att falla

AfD-politikerna har också kritiserats på hemmaplan för sina möten med högt uppsatta personer inom den syriska regimen, bland annat stormuftin Ahmad Hassoun som tidigare sagt att Syrien borde skicka självmordsbombare till USA och Europa.

– Den som uppvaktar denna regim diskvalificerar sig själv, sa Angela Merkels talesperson Steffen Seibert på onsdagen, enligt Financial Times.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.