Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carles Puigdemont har gripits i Tyskland och åklagare begär nu att han utlämnas till Spanien. Arkivbild.

Tyska åklagare vill lämna ut Puigdemont

Åklagarmyndigheten i den tyska delstaten Schleswig-Holstein har beslutat att lämna in en ansökan om utlämning av den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont till Spanien. En tysk domstol ska nu ta ställning till begäran.

De tyska åklagarna säger sig ha kommit till slutsatsen efter noggrann granskning av den europeiska arresteringsorder som utfärdats av Madrid, enligt Der Spiegel.

Puigdemont greps för en dryg vecka sedan av tysk polis nära gränsen mellan Danmark och Tyskland, och sitter sedan dess i fängsligt förvar.

Han är efterlyst av Spanien efter den illegala folkomröstningen och efterföljande katalanska självständighetsförklaringen i höstas. Händelserna ledde till att centralmakten i Madrid tog över styret av Katalonien. I höstas gick Puigdemont i exil i Bryssel.

Den katalanske politikern har överklagat åtalet. Bland annat tillbakavisar han att det förekom våld i samband med höstens folkomröstning eller vid de stora demonstrationerna den 20 september. Överklagandet till Spaniens högsta domstol gäller även två andra åtalade, landsflyktiga exministrar i regionregeringen: Clara Ponsatí och Lluís Puig.

Skulle Puigdemont dömas för uppror och de andra brott han står åtalad för i Spanien riskerar han upp till 25 års fängelse.