Jörg Meuthen, en av Alternativ för Tysklands (AFD) två ordförande. Arkivbild.
Jörg Meuthen, en av Alternativ för Tysklands (AFD) två ordförande. Arkivbild. Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Tysk underrättelsetjänst övervakar AFD

Tyska författningsskyddet (BFV) har börjat övervaka partiet Alternativ för Tyskland (AFD), enligt uppgift till bland andra Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel.

ANNONS
|

Orsaken är en längre tids misstankar om att partiet har en högerextrem agenda, något som nu gör att BFV inordnar AFD som "misstänkt fall", vilket möjliggör användning av hemliga tvångsmedel.

Utredningen som ligger till grund för beslutet innehåller bland annat hundratals tal och uttalanden från AFD-medlemmar, som enligt Der Spiegels källor anses vara i strid med demokratiprincipen i tyska grundlagen.

AFD grundades 2013 och förde inledningsvis en politik som kritiserade den tyska hanteringen av eurokrisen. Vid ett ledarbyte 2015 tog partiet avsked av sin liberalkonservativa del och blev snart mer renodlat invandringskritiskt, med skarpa attacker mot Angela Merkels migrationspolitik. Efter invalet i förbundsdagen 2017 har radikaliseringen tilltagit.

ANNONS

Fyra av partiets delstatsdistrikt samt ungdomsförbundet övervakas redan i dag av underrättelsetjänsten.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS