Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump och vicepresident Mike Pence under den tredje dagen av Republikanernas konvent. Bild: Andrew Harnik

Tydligt tema för vicepresident Pence: Lag och ordning

Lag och ordning. Det var vicepresident Mike Pence tema i natt. Orkanen Laura hotar dock feststämningen när Donald Trump avslutar konventet och firar sin nominering med tal och fyrverkeri.

Republikanernas digitala konvent har gått enligt planerna med tal både i arenan i Charlotte i North Carolina och från olika platser i USA. Vicepresident Pence framträdde i Fort McHenry i Baltimore. Han angrep Joe Biden och sade att Biden som president innebär socialism och tillbakagång. Men mycket av talet handlade om lag och ordning.

– Våldet måste upphöra vare sig det är i Minneapolis, Portland eller Kenosha. Vi skall ha lag och ordning på gatorna i det här landet för alla amerikaner.

Donald Trump sänder, efter godkännande av guvernören i Wisconsin, federala poliser till Kenosha där två personer skjutits till döds i samband med protesterna mot att en vit polis sköt den svarte mannen Jacob Blake med sju skott i ryggen. Utegångsförbud har också införts. En namngiven sjuttonåring efterspanas för att ha skjutit ihjäl de två under demonstrationerna.

LÄS MER: Demonstrationer och vapenvåld spelar central roll i USA-valkampanjen

”En nation av mirakel”

Pence är Donald Trumps främste uppbackare och leder Vita husets coronagrupp. Joe Biden sade vid demokraternas konvent i förra veckan att coronaspridningen inte försvinner genom ett mirakel.

– Vad Joe inte verkar förstå är att Amerika är en nation av mirakel, replikerade vicepresidenten.

Pence tal var det sista under den tredje konventdagen efter en rad framträdanden av bland annat Trumps avgående nära medarbetare Kellyanne Conway. Hon berättade om tillfällen då presidenten, utanför offentligheten, visat medkänsla med människor som drabbats hårt personligen.

Efter Pence tal kom Donald och Melania Trump upp på scenen, men presidenten valde att bara tacka Pence och att hälsa på några av de 130 som samlats för att lyssna till vicepresidenten.

LÄS MER: Melania Trumps kväll på republikanernas konvent

Använder Vita huset partipolitiskt

Republikanernas konvent skall avslutas natten till fredagen svensk tid med tal av Donald Trump i Vita huset och ett stort fyrverkeri vid Washingtonmonumentet som skall bevittnas från parken av 1 500 gäster. Trump har fått kritik för att använda Vita huset för ett partipolitisk evenemang , det är första gången som en president genomför något liknande.

Men hela feststämningen hotar att dämpas av orkanen Laura som är på väg mot Louisiana och delar av Texas. Orkanen klassas i den näst högsta kategorin fyra och väderleksmyndigheterna varnar för en orkan som är ”omöjlig att överleva.” Hundratusentals människor har evakuerats de senaste dygnen från området som väntas drabbas av omfattande skador och allvarliga översvämningar. Hur många som inte hörsammat myndigheternas varningar och är kvar är oklart. Beskedet kom några timmar innan orkanen var på väg mot land att ingenting kan göras för de som nu inte tagit sig därifrån.

Talespersoner för Vita huset meddelar att planerna för festligheterna i Vita huset ligger fast och att Donald Trump kommer att hålla tal inför den större inbjudna grupp som skall finnas på plats. Även fyrverkeriet skall, enligt Vita huset, skjutas upp som planerat som en del i firandet av Trumps nominering och det republikanska konventets avslutning.

Inför valet 2008 bestämde presidentkandidaten John McCain att korta av och tona ned republikanernas konvent när en orkan drog in just då mötet skulle inledas. McCain motiverade det med att det var olämpligt att fira när människor dog, skadades och drabbades hårt av orkanens framfart.

LÄS MER: Republikanerna i USA ska vinna valet med lag och ordning

LÄS MER: Trumps coronastrategi i fokus vid republikanernas konvent

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.