Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Twitter stänger ner Donald Trumps konto permanent

Natten mot lördag, svensk tid, meddelade Twitter att USA:s president Donald Trumps permanent stängs av från Twitter. Orsaken är risken för ytterligare uppmaningar till våld.
”Vi kommer inte att tystas!”, svarade presidenten på det officiella Vita huset-kontot.

Beskedet om att Donald Trumps stängs av permanent på Twitter kom vid 00.30 under natten mot lördag, svensk tid.

Då meddelades det på Twitters egna blogg att man nu stänger av den avgående presidentens Twitter-konto permanent. Beslutet kommer efter att man tidigare under veckan stängt av kontot tillfälligt under 12 timmar. Detta efter att hundratals anhängare till presidenten stormat Kapitolium i Washington DC, under tiden som kongressen höll på att fastställa resultatet från presidentvalet i november.

Varnade för nedstängning

Twitters beslut kommer efter det att man har gjort en "noggrann granskning av de senaste inläggen" på presidentens konto och skälet är att företaget ser en fortsatt risk för ”fortsatt uppvigling till våld”

"I samband med de fruktansvärda händelserna den här veckan klargjorde vi att ytterligare överträdelser av Twitters regler potentiellt skulle kunna leda till just denna åtgärd."

Överväger att starta egen plattform

Trump hade, innan kontot stängdes av, över 80 miljoner följare och presidenten själv svarade på det officiella Vita huset-kontot @potus, där han meddelade att han ”ser över möjligheterna att skapa en egen plattform inom en snar framtid".

”Vi kommer inte att tystas!” skrev han vidare. Inläggstråden raderades kort efteråt.

Nedstängningen på Twitter är en i mängden av plattformar som agerat mot den avgående presidenten: Videoappen Tiktok har stoppat alla klipp som visar det tal som Trump höll till anhängare innan stormningen av kongressen.

På grund av hans retorik har även Snapchat stängt av hans konto på obestämd tid, vilket även Facebook och tillhörande Instagram har gjort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.