Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvivel på att IS låg bakom attack i Jerusalem

Palestinska Hamas förnekar att terrorgruppen Islamiska staten (IS) låg bakom den dödliga attacken på en grupp israelisk poliser utanför Jerusalems gamla stad i går. Även den israeliska säkerhetstjänsten verkar tvivla på IS anspråk.

Tre män angrep en grupp poliser på fredagen. Två av dem öppnade eld och en tredje knivhögg en 23-årig kvinnlig polis som senare dog av sina skador. Alla tre sköts ihjäl av israelisk polis.

IS sade sig ligga bakom dådet. Det skulle i så fall, enligt organisationen SITE, som följer terrorgrupper på nätet, vara första gången som IS uttryckligen tar på sig ett attentat i ett område som Israel kontrollerar. Men varken den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet eller den israeliska armén verkar sätta någon tilltro till terrorgruppens anspråk.

Sami Abu Zuhri, talesman för den palestinska islamiströrelsen Hamas, säger att attacken utfördes av två palestinier från Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) tillsammans med en Hamas-medlem. PFLP – en gammal grupp, bildad långt före islamistgrupperna – ger samma besked. De tre angriparna sägs vara 18 och 19 år gamla, och komma från samma by på Västbanken.

Även Hamas och PFLP är organisationer som har terrorstämplats av olika internationella samfund.

Attacken utfördes vid Damaskusporten, norra ingången till Jerusalems gamla stad. Gamla stan och kvarteren närmast Damaskusporten ockuperas av Israel sedan kriget 1967. Det är nära till västra Jerusalem, och Damaskusporten nyttjas av både judar och palestinier, inte minst när de är på väg till bön vid de heliga platserna i stadskärnan.

Efter attacken beslöt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att förbjuda palestinier att besöka anhöriga i Jerusalem och Israel.