Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Tvåbarnspappa och Arsenalfan bakom terrorattack

Metropolitan Police har nu gått ut med identiteterna på två av gärningsmännen bakom attackerna i London i lördags. I ett pressmeddelande anger de Khuram Shazad Butt och Rachid Redouane som ansvariga för dåden och ber samtidigt om hjälp med information om männen.

 

Polisen har namngivit Khuram Shazad Butt och Rachid Redouane som två av gärningsmännen bakom terrordåden i London, och har även gått ut med bild på männen.

 

Khuram Shazad Butt uppges av polisen ha varit en 27 år gammal brittisk medborgare. Butt var anhängare av den extremistiska islamistiska gruppen al-Muhajiroun och The Guardian rapporterar att han sågs för endast en månad sedan på gatorna av östra London där han uppmanade människor att inte rösta i valet den 8 juni. Butt föddes i Pakistan, men var uppväxt i London, han var ett Arsenalfan och bar under dådet en vit lagtröja. 

Känd för polisen

Londonpolisen uppgav på måndagen efter dådet att Butt var känd för polisen och den brittiska underrättelsetjänsten och att de öppnade en utredning på honom 2015. Bara månader efter utredningens öppnande mottog polisen en orosanmälan på den nationella anti-terror-tipslinjen om Butts extremism.

Men utredningen kunde inte styrka anklagelserna, och inte heller att han var inblandad i några terror-förberedelser. Butts fil flyttades ner på prioritetslistan.   

Vanlig kille

Butt var känd under namnet Abu Zaitun och var bland vänner på gymmet han tränade och vid de två moskéer känd som "Abs". Han hade två små barn, en 3-årig son och en nyfödd, tillsammans med hans fru. Det är okänt ifall frun är en av de 12 personer som togs in på förhör under helgen, men som nu har släppt utan några misstankar riktade mot dem. 

Butt ska ha jobbat i Londons kollektivtrafik och i en snabbmatsrestaurang. Han bodde tillsammans med sin familj inte långt ifrån hans mamma.

Radikalisering  

De senaste åren började dock Butts radikalisering orsaka oro bland människor som kände honom, enligt The Guardian. Han sympatiserade med den förbjudna islamistiska organisationen al-Muhajiroun, vars ledare Anjem Chudary har kopplats till rekrytering av över 100 brittiska terrormisstänkta.

Av moskén i östra London blev Butt 2015 ombedd att inte delta i gudstjänsterna, efter att han hade uppmanat muslimer som kom till moskén att inte rösta i demokratiska val. 2015 blev Butt också kraftfullt bortförd från moskén i Barking efter att han avbrutit imamen upprepade gånger genom att skrika "bara Gud bestämmer". 

Khuram Shazad Butt medverkade också brittiska tv-kanalen Channel 4:s dokumentär om brittiska jihadister som sändes förra året. Dokumentären visar bland annat en grupp män, där Butt ingår, som polisen bryter upp efter att en svart flagga kopplad till extrem islamism rullats ut av männen i Regent's Park i London. 

Den andra gärningsmannen

Den andra personen, Rachid Redouane finns det färre uppgifter kring, men han uppges ha varit 30 år gammal och ska också använt sig av namnet Rachid Elkhdar. Han uppges vara från Marocko och Libyen. Det finns ännu inga uppgifter om den tredje gärningsmannen bakom dåden. För polis och underrättelsetjänst ska Rachid Redouane ha varit okänd. Både Butt och Redouane var bosatta i Barking i Östra London. 

"Arbetet pågår med att försöka ta reda på mer om männen, deras kontakter och huruvida de hade stöttning från någon annan. Vi kan inte säga mer om dem i det här läget" skriver polisen. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Därför attakeras Storbritannien

Efterlyser uppgifter

Polisen uppger att de vill komma i kontakt med alla som har någon information om dessa män som kan vara till hjälp i utredningen. De är särskilt intresserade av platser männen har rört sig kring innan dåden. Brittiska Terrorism Police har även gått ut med en efterlysning om uppgifter kring männen på sin Twitter:

 


Enligt polisen ska alla tre gärningsmännen ha skjutits till döds inom åtta minuter från det att de första larmen om attackerna inkom. Nu arbetar de med att pussla ihop vad som har hänt, och hittills har polisen gripit 12 personer i Barking: sju kvinnor och fem män, samt genomsökt sex byggnader. Fyra genomsöktes under söndagen, och ytterligare två under måndagen. Samtliga anhållna släpptes under måndagskvällen, fria från misstankar om brott.  

LÄS OCKSÅ: Höga smällar och skottlossning vid terrorrazzia

Enligt polisens pressmeddelande försöker de att informera de anhöriga till offren i attackerna, men uppger att detta tar tid eftersom de tror att några av offren är från andra länder.  

Polisen uppger även att det för närvarande pågår 500 olika utredningar kring terrorism, och att 3000 personer finns med i utredningarna. De uppger också att stora insatser har gjorts för att motverka terrorism under de senaste åren. 

"Ju mer vi vet, desto större är chansen att vi i alla fall vet namnet på någon av de inblandade när en attack händer", skriver polisen och trycker på att de behöver prioritera med sina resurser nu när Storbritannien är under ett allvarligt och snabbt framskridande terrorhot. 

I lördags körde en skåpbil in i folkmassorna kring London Bridge, och därefter fortsatte tre gärningsmän att knivhugga folk i området kring Borough Market. Sju personer dödades under attackerna och 48 personer skadades och fördes till sjukhus. Samtliga gärningsmän sköts till döds på plats.   Under tisdagen meddelade danska utrikesdepartementet att en utav de skadade är dansk medborgare.   

LÄS OCKSÅ: Så kan attacken påverka valutgången

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.