Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktivistfartyget tas in till hamnen i Ashdod efter att ha blivit bordat av israeliska flottan.

Två svenskar bland gripna från Gazaflotta

Två svenskar som var med ombord på aktivistgruppen Ship to Gazas norska fartyg al-Awda när det bordades av israeliska flottan i går har gripits, bekräftar svenska UD.

- Sveriges ambassad i Tel Aviv följer utvecklingen och bidrar med konsulärt stöd, säger Per Karlsson, presskommunikatör på UD.

Han kan inte uttala sig om huruvida ambassaden varit i kontakt med svenskarna ännu, eller hur de mår.

Svensk styrman gripen

En av de gripna svenskarna är Charlie Andreasson som är styrman på al-Awda, eller Kårstein som fiskefartyget heter i Norge. Den andra är aktivisten Divina Levrini, enligt svenska Ship to Gaza. Fartyget tvingades till hamnstaden Ashdod i Israel.

- Vi har fått veta via mejl att maskerade israeliska soldater gick ombord och trakasserade dem. De tog deras pass och tillhörigheter, som de sedan fick tillbaka i Ashdod. Vi har inte fått någon mer information, säger Emma Ringqvist, mediesamordnare i organisationen.

Totalt har 22 aktivister från al-Awda/Kårstein gripits, bland dem fem norrmän. De får hjälp av norska UD, rapporterar NRK.

- Vi vet att de har förts till häkte i Ramla i Israel och antagligen förhörs där. Det är all information vi har för närvarande, säger Torstein Dahle på norska Ship to Gaza till kanalen.

Enligt uppgifter till Ship to Gaza har två av de gripna, som är israeliska medborgare, släppts mot borgen.

Israeliska myndigheter uppger att bordningen av fartyget gick lugnt till. Fartyget har beslagtagits.

Nytt fartyg på väg

Ytterligare ett fartyg är på väg mot Gaza, svenska Freedom. Ombord finns tolv personer, bland dem sju svenskar. De andra är från Spanien, Kanada, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Fartyget har med sig sjukvårdsmaterial till Gaza.

- De är väldigt fokuserade på sitt mål och stämningen ombord är god, säger Emma Ringqvist.

Det svenska fartyget beräknas vara framme vid samma ställe där al-Awda bordades på internationellt vatten i Medelhavet, cirka 50 sjömil från Gaza, på onsdag eller torsdag.

Organisationen Ship to Gazas syfte är att bryta blockaden av Gazaremsan.