Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två personer med apkoppor döda i Spanien

På fredagen rapporterade Spanien ett dödsfall med kopplingar till apkoppor, skriver nyhetsbyrån Reuters. Under lördagen konstaterades det andra.
Dödsfallen är de två första med kopplingar till viruset i Europa.

Reuters skriver att det var under fredagen som Spanien rapporterade ett dödsfall kopplat till apkoppor. Samma dag rapporterade även Brasilien ett liknande dödsfall.

På lördagen bekräftade den spanska hälsomyndigheten ett andra dödsfall till följd av viruset. Hittills har 4 298 fall av apkoppor konstaterats i Spanien – 120 har blivit inlagda på sjukhus.

Dödsfallen i Spanien är de två första i Europa som går att koppla till apkoppor.

WHO väntar fler dödsfall

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge – organisationens allvarligaste varning.

Efter helgens dödsfall kan WHO inte utesluta att fler smittade väntas avlida, men understryker samtidigt att risken för allvarlig sjukdom fortfarande betraktas som liten. Bedömningen av smittläget i Europa har inte förändrats.

"I och med den fortsatta spridningen av apkoppor i Europa förväntar vi oss att vi kommer att se fler dödsfall", säger Catherine Smallwood vid WHO:s Europakontor i ett uttalande.

”Ingen risk för ny pandemi”

I Sverige ha minst 85 personer konstaterats smittade. Folkhälsomyndigheten ser en långsam ökning av antalet inrapporterade fall.

– Vi ser ingen risk för någon ny pandemi eller någon mer utbredd smittspridning, sa Klara Sondén, utredare och infektionsläkare vid myndigheten, tidigare i veckan.

Sverige har fått en tilldelning av vaccindoser som motsvarar behovet för ungefär 1 500 individer. Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk, men det kan i vissa fall ges upp till två veckor efteråt.

LÄS OCKSÅ: Få vaccindoser mot apkoppor – så undviker du smittan

LÄS OCKSÅ: FHM: Ingen risk för utbredd spridning av apkoppor

LÄS OCKSÅ: Utlyser nödläge efter spridningen av apkoppor

Fakta apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.