Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två motpoler träffas i Moskva

Många besvärliga samtalsämnen finns på dagordningen när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar emot sin amerikanske kollega Rex Tillerson i Moskva. Det är två motpoler som möts – Lavrov med en lång diplomatisk karriär och Tillerson som helt saknar diplomatisk erfarenhet.

På bägges önskelista finns samtalsområden som på vissa punkter sammanfaller, vilket inte nödvändigtvis innebär att de kan komma överens. Båda är inställda på att diskutera Syrien och Nordkorea, men utöver det vill Ryssland också ha ett klargörande från USA om säkerheten i det euroatlantiska området.

"Vi förväntar oss tydliga klargöranden om USA:s linje på hela raden av frågor som är relaterade till strategisk stabilitet och säkerhet i euroatlantiska området", heter det i ett uttalande från ryska UD.

Syrien-frågan

När det gäller Syrien vill Tillerson förmå Ryssland att överge stödet till presidenten Bashar al-Assad. Det budskapet har han med sig från G7-ländernas utrikesministermöte i Italien. Före avfärden till Moskva ifrågasatte han Rysslands allians med Assad-regimen, Iran och Hizbollah i Libanon.

- Är det en långsiktig allians som tjänar Rysslands intressen eller skulle Ryssland föredra att omgruppera sig med USA, med övriga västländer och länder i Mellanöstern som försöker lösa den syriska krisen? frågade Tillerson enligt AFP.

"Positiv dialog"

I frågan om Nordkorea ser Ryssland med oro på den ökande spänningen och den amerikanska upptrappningen.

Lavrov tänker dessutom ta upp inbördeskriget i Ukraina och tillämpningen av Minskavtalet.

Från rysk sida tycks förväntningarna vara ganska dämpade inför det första riktiga toppmötet mellan Lavrov och Tillerson. Det finns inga förväntningar på ett genombrott, men blotta det faktum att dialogen mellan Ryssland och USA fortsätter är positivt, säger statsdumans ordförande Pjotr Tolstoj enligt nyhetsbyrån Interfax.