Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/27

Två gripna misstänkt för terrordådet på t-banan

Under lördagen greps en misstänkt för sprängdådet i en tunnelbanevagn i London igår. Polisen misstänker att mannen försökte fly landet via färja. Enligt The Guardian ska IS tidigare ha använt vägen för att få ut personer ur Storbritannien. På söndagen greps ytterligare en misstänkt, en 21-åring.

En 18-åring har gripits misstänkt för inblandning i sprängdådet, rapporterar Sky News på lördagen. Den unge mannen ska ha gripits i hamnstaden Dover i södra England.

– Det är ett betydande gripande, säger Polischefen Neil Basu till Sky News.

Enligt uppgifter från utredare i Storbritannien ska 18-åringen ha gripits i hamnen i staden Dover när han försökte gå ombord på en färja för att fly landet, skriver The Guardian. Enligt tidningen ska terrorgruppen IS vid tidigare tillfällen använt hamnen som väg för att få in och ut människor ur Storbritannien, då gruppen bedömt säkerheten vid hamnen och på färjor som låg. Polisen har dock inte uttalat sig om uppgifterna. 

Under söndagen rapporterar Sky News att ytterligare en misstänkt gripits. 

Misstänkta föremål hittade

I samband med gripandet av den 18-årige misstänkte i Dover utrymdes delar av hamnområdet. Under undersökningen av platsen hittades också flera misstänkta föremål, men polisen vill inte gå på vad det är. Mannen fördes under lördagskvällen till en polisstation i London.

– Just nu håller vi ett öppet sinne för att fler kan vara inblandade i den här attacken, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorenhet, på en presskonferens.

Polisen har fått in 121 vittnesmål efter dådet och 100 av personerna har man pratat med. 

– Vi är oerhört glada för att ingen dödades, säger Neil Basu.

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger att det är för tidigt att säga om personerna bakom tunnelbanedådet var kända av myndigheterna sedan tidigare, enligt Reuters. 

Tillslag mot bostad

Under lördagseftermiddagen gick den brittiska polisen ut med ett uttalande om att det pågår en insats i Londonförorten Sunbury-on-Thames, i Surrey, med koppling till terrordådet. Polisen säger att det ska vara ett tillslag mot en bostad som genomförs där, och närliggande adresser har evakuerats. 

Polisen har spärrat av en hundra meters radie vid platsen för att kunna arbeta i fred. Inga ytterligare gripanden har gjorts, uppger polisen. Även antiterrorstyrkor ska befinna sig på platsen för polisrazzian, enligt The Guardian. 

Så många som 60 bostäder i området har evakuerats i en försiktighetsåtgärd. En lokal rugbyklubb har tagit hand om runt 200 boenden som har evakuerats från området, skriver The Guardian. 

Fler terrordåd misstänks vara förestående

Efter explosionen i tunnelbanan höjdes terrorhotnivån till den högsta. Det innebär att myndigheterna tror att fler terrordåd kan vara nära förestående. Soldaterna har satts ut i London med uppdrag att förstärka säkerheten vid offentliga platser för att förhindra nya attacker. Men under söndagen meddelade Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd att terrorhotnivån återigen sänks efter att framsteg har gjorts i utredningen med fredagens explosion.

LÄS OCKSÅ: Explosion spred panik på t-bana i London

– Under den här perioden kommer militär personal att ersätta poliser på bevakningsuppdrag vid platser med särskilt skyddsbehov, säger premiärminister Theresa May i ett tv-sänt uttalande.

– Detta är en proportionerlig och klok åtgärd som kommer att ge extra trygghet och skydd medan utredningen fortsätter.

29 skadade i terrorattacken

29 människor skadades när en hemmagjord sprängladdning antände i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green, under fredagens morgonrusning. Vittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem inne i vagnen. Bomben tycks dock inte ha detonerat fullt ut.

Flera skadades i tumultet när paniskslagna människor försökte ta sig ut på perrongen. Ingen uppges ha fått livshotande skador.

Dådet skapade stora störningar i tunnelbanenätet under fredagen. Parsons Green öppnades upp på nytt först under lördagen.

Går igenom videor

Innan gripandet av den nu misstänkte 18-åringen uppgav polisen att det omfattande utredningsarbetet gick framåt.

– Vi gör stora framsteg för att lokalisera och gripa de ansvariga. Det är en mycket komplex utredning, sa Mark Rowley, högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Polisen går igenom bilder från övervakningskameror. Man har dessutom tagit emot ett stort antal samtal och tips från allmänheten, säger Rowley. Många privata bilder och videor från platsen har också kommit in.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.