Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/21

Två gripna efter Londondåd

Ytterligare två personer har gripits i samband med utredningen om terrordådet i London. Samtidigt börjar bilden av den 52-årige misstänkte gärningsmannen Khalid Masood klarna. Enligt CNN ska minst 50 personer ha skadats och 31 av dem ska ha behövt sjukhusvård.

 

Två människor ligger kvar på sjukhus med livshotande skador efter onsdagens attentat vid brittiska parlamentet, då fyra människor dödades och ett stort antal skadades. Dessutom har två poliser allvarliga skador, enligt Scotland Yard.

Brittiska medier beskriver Khalid Masood som en man som konverterat till islam. Han föddes under namnet Adrian Russel, enligt polisen, som nu utreder om Masood agerade på egen hand eller styrdes av någon grupp.

En källa säger till Sky News att han var en "mycket religiös, vältalig man".

- Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom här ute när han jobbade i sin trädgård, säger Iwona Romek, som tidigare bodde granne med Masood och hans familj, till Birmingham Mail.

Romek säger att hon inte kunde föreställa sig att han skulle kunna utföra ett terrordåd.

Masood var enligt uppgifter gift och hade tre barn. Han har enligt polisen använt flera olika identiteter och har bott i grevskapet West Midlands där Birmingham ligger.

LÄS MER: Terrorattack vid brittiska parlamentet

Flera räder

Efter attentatet i London, där Masood styrde sin bil mot fotgängare och därefter knivhögg en polis vid parlamentsområdet, har polisen gjort räder på sex adresser i Birmingham och London.

På fredagsmorgonen rapporterade Londonpolisen att ytterligare två personer gripits, som beskrivs som viktiga för utredningen.

Sammanlagt är nio personer frihetsberövade, misstänkta för förberedelse till terrordåd. En kvinna har släppts mot borgen. Masoods tidigare fru, en 39-årig kvinna, är en av dem som gripits av polisen, enligt The Telegraph. Polisen har sökt igenom vad som tros vara hennes lägenhet i östra London.

Masood är tidigare dömd flera gånger, bland annat för vålds- och vapenbrott, men inte för några terrorrelaterade brott. Han har tidigare undersökts av underrättelsetjänsten MI5, misstänkt för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

"Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack", skriver Londonpolisen i ett uttalande.

LÄS MER: Vittne: "Det var kroppar överallt"

LÄS MER: ”Vi lever i rädsla”

Uppmaning från IS

Även om polisen tror att Masood agerade på egen hand har terrorgruppen IS sagt att han var en av deras "soldater", som utförde dådet efter att de uppmanat till attacker mot länder som slåss mot jihadister i Irak och Syrien. Londonpolisen uppger att man fortfarande utreder om andra krafter styrde honom att utföra dådet.

Enligt en amerikansk regeringskälla kände Masood personer som ville kriga för jihadistgrupper.

- Han umgicks bland annat med personer som misstänks vara intresserade av att åka utomlands och gå med i jihadistgrupper. Men angriparen själv gjorde aldrig det, säger källan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.