Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Problemen på Gatwick ger förseningar till och från Sverige även på lördagen. Bild: Kirsty Wigglesworth
Problemen på Gatwick ger förseningar till och från Sverige även på lördagen. Bild: Kirsty Wigglesworth

Två gripna efter drönarkaoset

Två personer har gripits misstänkta för att vara inblandade i de drönarflygningar som lamslagit Londonflygplatsen Gatwick. Problemen med förseningar till och från Sverige fortsätter även under lördagen.

Gripandena skedde strax efter klockan 22 på fredagskvällen lokal tid, enligt ett pressmeddelande från polisen. Det rör sig om en man och en kvinna, rapporterar BBC.

"Våra utredningar fortsätter, och vår verksamhet vid flygplatsen fortsätter att bygga upp förmågan att upptäcka och hindra fortsatta intrång från drönare genom användandet av flera metoder", skriver polisen, som uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna efter personer som agerar på ett misstänkt sätt i området kring flygplatsen.

Det var i onsdags kväll som drönare siktades i närheten av flygplatsens start- och landningsbanor vilket tvingade fram ett stopp i flygtrafiken. Både polis och militär kallades in för att försöka stoppa drönarna, som dock fortsatte att dyka upp med jämna mellanrum.

Först på fredagsmorgonen kunde flygtrafiken återupptas, sedan myndigheterna försäkrat att man kunde garantera säkerheten. Senare under dagen kom dock nya drönarlarm vilket tvingade fram ett nytt kortare stopp.

Över 100 000 resenärer har drabbats av inställda eller försenade flyg

Det är oklart vilket eventuellt motiv personerna bakom drönarflygningarna har. Polisen bedömer dock att det inte är terrorrelaterat.

Fortsatta förseningar till och från Gatwick

Veckans problem med drönare ovanför Gatwick ger konsekvenser till och från Sverige även under lördagen. Flyg till och från Landvetter och även Arlanda dras med förseningar.

– Vi har en vissa förseningar på dem, så vi uppmanar resenärerna att hålla kontakt med sitt flygbolag, säger Lovisa Ernestam på Swedavias presstjänst.

Under lördagen är det Norwegian som flyger på Gatwick, till och från Sverige, de bekräftar att förseningarna beror på problemen med drönare över Gatwick.

– Situationen på London Gatwick har fått stora följdkonsekvenser, något som dessvärre har gjort att en del flyg är försenade till och från Sverige. Vi förstår att det är frustrerande för våra passagerare att flyget är försenat, men vi gör allt för att minimera följdkonsekvenserna så mycket som möjligt, säger Tone Næss, kommunikatör på Norwegian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.