Två fall av den nya omikronvarianten i Danmark

Flera länder i Europa har på senare tid rapporterat fall av den nya covidvarianten omikron. Bland annat Storbritannien, Tyskland, Italien och Tjeckien har bekräftat smittade. På söndagen bekräftade även danska myndigheter att två bekräftade fall upptäckts i landet. Enligt Folkhälsomyndigheten finns inga konstaterade fall i Sverige. Det säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

ANNONS
|

Sent på lördagskvällen meddelade det danska hälsodepartementet att två resenärer från Sydafrika misstänks bära på den nya coronavarianten omikron, något som bekräftades under söndagen.

De fallen är bara två av flera som under de senaste dagarna uppkommit i Europa. Beskedet kom bland annat bara några timmar efter att det offentliggjorts att två bekräftat smittade påträffats i Storbritannien varpå den brittiske premiärministern Boris Johnson meddelade att inreserestriktionerna till landet återigen skärps och att krav på munskydd kommer att införas.

"Det finns inget konstaterat fall av omikron i Sverige. Intensifierad övervakning av varianter pågår och vi räknar med att hitta fall i Sverige också eftersom det visat sig finnas spridning till flera andra länder i Europa.”

ANNONS

Det skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett mejl till Aftonbladet under söndagen.

Hon tillägger att FHM tar varianten på största allvar och att övervakningen av varianter har intensifierats för att upptäcka en eventuell förekomst i Sverige.

LÄS MER:Britterna stoppar resor från Sydafrika

Flera länder drabbade av varianten

Under lördagen bekräftades även att två nya fall av omikronvarianten upptäckts i delstaten Bayern i Tyskland. Under söndagen hade siffran stigit till tre tyska fall. Även en person som rest från Moçambique till Italien är bekräftat smittad av varianten, ett fall har påträffats i Tjeckien, ett fall i Österrike och två fall i Australien.

Även Belgien tror sig ha upptäckt fall av varianten, och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har varnat för att det finns "mycket hög risk" att varianten kommer att spridas i Europa.

Utvecklingen har gått fort sedan det första fallet av virusmutationen rapporterades till Världshälsoorganisationen från Sydafrika den 24 november. Sedan dess har flera fall upptäckts världen över, och med bara timmars mellanrum har land efter land infört restriktioner för resande från länder i södra Afrika.

– Just nu är detta en ansvarsfull väg att gå för att sakta ner spridningen av den nya varianten och maximera vårt skydd, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson om restriktionerna.

ANNONS

Allra längst har Israel gått som redan under lördagen meddelade att man stänger gränsen för samtliga utländska medborgare. Inreseförbudet gäller i 14 dagar.

LÄS MER:Omikron-larm oroar – Israel stänger gränsen helt

13 smittade i Nederländerna

I Nederländerna stoppades på fredagen omkring 600 inresande från Sydafrika, av vilka 61 personer testade positivt för covid-19.

"Omikronvarianten har troligen påträffats hos ett antal människor som har testats", meddelade den nederländska folkhälsomyndigheten i ett uttalande på lördagskvällen.

Under söndagen meddelade den nederländska folkhälsomyndigheten RIVM att minst 13 av passagerarna hittills konstaterats ha testat positivt för omikron. Hårdare restriktioner har redan trätt i kraft i Nederländerna med anledning av den höga smittspridningen i landet.

Resenärer som nyligen besökt länder i södra Afrika uppmanas dessutom att snarast testa sig för covid-19 även om man saknar symtom.

Flera experter är eniga om att spridningen av omikron sannolikt är större än vi känner till. Andrew Pekosz, epidemiolog på Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, säger till The New York Times att virusvarianten kan ha spridits i ungefär två veckor och att den troligtvis redan finns i New York.

– Det finns absolut en chans att den redan har spridits globalt, vi vet bara inte ännu.

LÄS MER:Virusvariant hos 13 på flyg i Nederländerna

Återinfekterar lättare dem med immunitet

Världshälsoorganisationen har klassificerat den nya mutationen som en ”variant of concern”, vilket man även gjorde med fyra av de tidigare varianterna; alpha, beta, gamma och delta. Omikron tycks dock spridas snabbare än vad exempelvis deltavarianten gjorde.

ANNONS

Preliminära studier tyder bland annat på att omikron lättare återinfekterar dem med immunitet än tidigare varianter, och forskare är oroade för om den är såpass muterad att den kan undvika kroppens immunförsvar och därmed vara mer smittsamt.

I en riskbedömning som publicerades på söndagen menar dock den norska folkhälsomyndigheten att det inte finns någonting som tyder på att omikronvarianten ger allvarligare sjukdom.

Enligt den sydafrikanska läkare som först slog larm om den nya varianten, Angelique Coetzee, är symptomen av den nya covidmutationen dessutom ovanliga men milda. Bland hennes patienter finns exempelvis flera unga tidigare friska personer som upplever enorm trötthet och ett sexårigt barn med mycket hög puls, men i inget av fallen har det för covid-19 typiska bortfallet av lukt och smak förekommit.

Vaccintillverkare förbereder för uppdaterade vaccin

Vaccintillverkaren Modernas medicinske chef Paul Burton säger i en intervju i BBC att han misstänker att omikron skulle kunna ta sig förbi det skydd som de nuvarande vaccinen ger. Om så är fallet tror ha att ett uppdaterat vaccin kan finnas på plats tidigt nästa år och att de närmaste veckorna kommer att visa om det kommer att behövas.

Även Pfizer Biontech konstaterar att man inom två veckor kommer att veta huruvida deras vaccin kommer att behöva modifieras. Om så är fallet förväntas ett uppdaterat vaccin kunna vara klart för användning inom cirka 100 dagar, rapporterar Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Oro för ny covidvariant – kan undkomma immunförsvaret

Flygstopp och nya reserekommendationer

Till följd av den snabba spridningen av omikronvarianten meddelade EU på fredagen att medlemsländerna enats om att tillfälligt stoppa alla flyg från södra Afrika. Folkhälsomyndigheten har även uppdaterat rekommendationerna för inresa från flera länder i södra Afrika.

De nya råden gäller alla som varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini inom sju dagar från att de reser in i Sverige.

Vid inresa ska de testa sig för covid-19 så snart som möjligt, samt ett nytt test fem dagar senare. De uppmanas även att hålla sig hemma i en vecka efter ankomst till Sverige, oavsett av om de har symtom eller inte.

Fler länder kan tillkomma, och rekommendationen gäller både vaccinerade, ovaccinerade och de som haft bekräftad covid de senaste sex månaderna. Barn under sex år omfattas inte.

Fakta: Omikron

Den nya virusvarianten av covid-19 upptäcktes först i Sydafrika och har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO).

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse, vilket är den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS