Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två detonationer orsakade Nord Stream-läckorna

Två detonationer orsakade läckorna som har drabbat Nord Stream. Enligt statsminister Magdalena Andersson och Kustbevakningen ska det sluta bubbla från läckan på Nord Stream 1 senast på söndag.
Nu har Ryssland bett om att FN:s säkerhetsråd sammanträder med anledning av det misstänkta sabotaget. Mötet ska hållas på fredag.

Det var natten mot måndag som trycket föll i gasledningen Nord Stream 2 – under tisdagen upptäcktes det att även Nord Stream 1 läcker.

Mätstationer i både Sverige och Danmark har uppmätt kraftiga undervattenssprängningar i samma område som gasläckorna vid Nord Stream, uppger SVT. Svensk polis inledde en förundersökning om grovt sabotage – på onsdagen meddelade Säkerhetspolisen att myndigheten har tagit över utredningen från polisen.

"Säkerhetspolisen tar över utredningen eftersom det kan röra sig om ett allvarligt brott som åtminstone delvis kan vara riktat mot svenska intressen. Det går inte heller att utesluta att främmande makt ligger bakom”, skriver Säpo på sin hemsida.

Både Danmarks och Sveriges regering säger att det ligger medvetna handlingar bakom läckagen. Under tisdagskvällen sa statsminister Magdalena Andersson på en pressträff att orsaken till de tre läckorna är två detonationer.

– Det är troligen fråga om ett sabotage.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Sveriges regering vill inte spekulera i motiv eller aktör utåt.

På fredag ska FN:s säkerhetsråd sammanträda för att diskutera läckorna, på Rysslands begäran.

LÄS OCKSÅ: Sveriges och Danmarks regeringar eniga: ”Medveten handling”

Försvarsmakten: ”Analyserar vad som hänt”

Försvarsmakten skriver på Twitter att händelsen med ”den ryska gasledningen är naturligtvis allvarlig.”

”Försvarsmakten följer utvecklingen och analyserar vad som har hänt. Samverkan sker med svenska myndigheter och andra länder. Försvarsmakten utesluter ingenting.”

Den första smällen registrerades vid klockan 02.03 på natten mot måndagen och den andra vid klockan 19.04 på måndagskvällen. En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3 och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige.

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning. Vi hade till och med en station i Gnosjö som plockade upp det här, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet (SNSN), till SVT.

Varningarna om gasläckorna kom från Sjöfartsverket vid klockan 13.52 respektive klockan 20.41 på måndagen efter att fartyg upptäckt bubblor på vattenytan.

Danska myndigheten oroar sig över ”stort hål”

Den danska energimyndigheten säger att misstänker att det finns ett "riktigt stort hål" på Nord Streams gasledningar, rapporterar Berlingske.

Hittills har man inte kunnat närma sig läckorna, men man har uppmärksammat att det hittills läckt ut ”mycket gas”.

– Det här är ingen liten spricka. Det är ett riktigt stort hål, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten till Berlingske.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg.

Även Polens vice utrikesminister Marcin Przydacz menar att det är möjligt att läckorna är en provokation från Ryssland.

– Tyvärr driver vårt östra grannland hela tiden en aggressiv politik. Om de är kapabla till en aggressiv militärpolitik i Ukraina är det uppenbart att provokationer inte kan uteslutas, inte ens i Västeuropa", säger han till tyska Sueddeutsche Zeitung.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.