Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Två döda i skottlossning i Tyskland

Två personer sköts ihjäl i närheten av en synagoga i tyska Halle. En person är gripen och mycket tyder på att dådet har högerextrem bakgrund, enligt Tysklands åklagare för antiterror, som har tagit över utredningen.

Händelsen har inträffat vid lunchtid i den tyska staden Halle. Polisen i Halle bekräftade att två personer dödats i dådet. Polisen skrev att gärningsmän lämnat platsen i ett fordon kort efter händelsen och borgmästaren Bernd Wiegand uppmanade allmänhet att stanna i sina lägenheter.

Vid halv sju-tiden meddelade polisen i Halle att faran för allmänheten inte längre klassades som akut och att varningarna upphävdes.

Vid 13.40-tiden bekräftade Polisen i Halle att att en person hade gripits. Enligt medieuppgifter skedde en trafikolycka strax innan gripandet och den misstänkte ska vara svårt skadad och genomgår operation på sjukhus.

Tyska Der Spiegel skriver att den gripne är en tysk man i 27-årsåldern. Enligt tidningen ska mannen ha livesänt dådet och på den filmen ska det finnas saker som tyder på att motivet till dådet är antisemitiskt.

Attacken ska enligt den judiska församlingens ledare, Max Privorozki, ha riktat sig direkt mot synagogan.

– Vi kunde se genom synagogans kamera att en tungt beväpnad man med stålhjälm och gevär försökte skjuta upp våra dörrar, säger han till tidningen Bild.

På tisdagskvällen inleddes den judiska fastehögtiden jom kippur, och därför var synagogan välbesökt, omkring 80 personer, vid dådet.

Tysklands åklagare för antiterror tog över utredningen kring dödsskjutningarna på grund av "fallets speciella betydelse". En talesperson säger till nyhetsbyrån EDP att det beror på att mycket pekar på att dådet har högerextrem bakgrund.

Också inrikesministern Horst Seehofer pekar på troliga högerextrema motiv, skriver TT.

"Utifrån det vi vet måste vi utgå från att det åtminstone var en antisemitisk attack", skriver han i ett uttalande.

"Enligt den federala åklagaren finns det tillräckligt med indikationer för ett möjligt högerextremt motiv."

"Hörde en jätteknall"

Två skottskadade personer fördes till universitetssjukhuset i Halle. Tidningen Bild skriver att en granat ska ha slängts i riktning mot en judisk kyrkogård i samband med händelsen. Vidare uppges att gärningspersonerna ska ha flytt i riktning mot Leipzig (sydost).

Enligt ögonvittnesuppgifter ska en man ha försökt tränga sig in i synagogan och därefter ha skjutit en kvinna.

– Jag hörde en jätteknall och såg en person som försökte ta sig in på den judiska kyrkogården. Han sköt med hagelgevär mot dörren och sedan kom en förbipasserande kvinna som blev skjuten, berättar en man som såg händelsen för MDR Sachsen-Anhalt.

Ytterligare en person ska ha skjutits vid en snabbmatsrestaurang i närheten. Filmer från skottlossningen visar hur en man med hjälm, mask och militärliknande mundering kliver ur en personbil och börjar skjuta omkring sig.

Efter händelsen spärrade polisen av centralstationen i Halle och tyska banverket uppgav att tågstationen i Halle stängts ner av polisen på grund av dådet. Polisens specialenhet GSG 9 åkte till Halle.

Problem med högerextremism

Polisen bekräftade att det skedde ytterligare en skottlossning ungefär 15 kilometer från brottsplatsen. Huruvida händelserna har koppling till varandra är oklart.

Till följd av händelsen vidtog polisen säkerhetsåtgärder vid synagogan i den närliggande staden Dresden. Dessutom förstärktes närvaron vid tågstationer och flygplatser i mellersta Tyskland, samt på trafikleder i riktning mot Tjeckien och Polen.

Delstaten Sachsen-Anhalt har sedan tidigare problem med högerextremism. Bland annat har den högerextrema identitära rörelsen en stark närvaro i Halle, där man skapat ett högerextremt "kulturcentrum" i ett ockuperat hus. Synagogan i Halle är den enda aktiva i hela Sachsen-Anhalt, och därför av stor betydelse.

Under onsdagseftermiddagen höll EU-parlamentet en tyst minut för offren i Halle och förbundskansler Angela Merkels talesperson, Steffen Siebert, avbröt en presskonferens för att kommentera händelsen:

– Fruktansvärda nyheter från Halle. Jag hoppas verkligen att gärningsmannen eller gärningsmännen grips så snabbt som möjligt.

Fakta: Halle

Staden Halle ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Staden har omkring 230 000 invånare.

Industristaden Halle, med stora kemiska industrianläggningar, är också hemvist till ett av Tysklands mest framstående universitet.

Staden är centrum i en tättbefolkad region, den ligger cirka tre mil nordväst om storstaden Leipzig.

Källa: TT, NE

Fakta: Jom kippur

Den viktiga judiska högtiden jom kippur kallas också för försoningsdagen. Den är den heligaste dagen under det judiska året.

Under jom kippur överväger man de synder som man kan ha begått samt ber om förlåtelse för dessa.

Jom kippur avslutas med att man blåser i ett horn, en så kallad shofar.

Källa: TT,NE

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.