Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Två döda efter helikopterolycka i Norge

En helikopter ska ha havererat tio mil utanför Trondheim i Norge. Norsk polis uppger att två personer dött i samband med olyckan, den tredje vårdas med allvarliga skador. Det ska vara piloten som vårdas på sjukhuset.

Strax innan klockan kvart i elva på tisdagen kom larm från Værnes flygplats till norska räddningstjänsten och polisen till norska Verdal om en helikopterkrasch.

Tre personer befann sig i helikoptern och, enligt polisen i Trøndelag, har två av dem omkommit och den tredje skadats allvarligt i haveriet. Den skadade personen har flugits till S:t Olavs sjukhus i Trondheim. Anhöriga är underrättade.

– Helikoptern havererade på en åker 150 meter från närmaste väg, säger Snorre Haugdahl, enhetschef i Trøndelag polisdistrikt under en pressträff på tisdag eftermiddag.

Han bekräftade också att de två döda var passagerare i helikoptern. Piloten är allvarligt skadad, men polisen gick inte under pressträffen närmre in på personens skador.

Verdal är en kommun som ligger drygt tio mil utanför Trondheim och den lokala polisen var på platsen och en stor räddningsinsats sattes igång med alla resurser tillgängliga under tisdagen.

– Polisinsatsen pågår just nu och vi har lokaliserat helikoptern, säger Solfrid Lægdheim, operationsledare vid norska polisen, till GP vid lunchtid.

Dimma på platsen

Solfrid Lægdheim kan inte gå in på vad som har orsakat olyckan.

– Det får (norska) haverikommissionen och polisen utreda efteråt, säger hon.

Platsen, där polisen lokaliserat helikopterolyckan, beskrivs vara utanför tätbebyggt område, men det ska vara en lättillgänglig plats för räddningsinsatserna.

Området är just nu avspärrat och kriminaltekniker utför just nu en undersökning tillsammans med haverikommissionen, uppger Einar Röstum, operationsledare vid norska polisen.

Helikoptern hör till ett företag som hyr ut helikoptrar för nöjesresor.

De omkomna är två norska medborgare, en man och en kvinna i 60-årsåldern. I helikoptern ska det även ha funnits en hund som har förts till veterinär.

Enligt norska public servicebolaget NRK har det varit tät dimma på platsen under tisdagsförmiddagen.

Kommunstyrelsens ordförande i Verdal, Pål Sverre Fikse, säger till Dagbladet att kommunen arbetar med att få en klarare bild av vad som har hänt.

– Situationen är fortfarande lite oöverskådlig, men det rör sig om en förfärligt sorglig händelse som drabbar ett ganska litet lokalsamhälle. Vi följer situationen noga och bistår där det finns behov, säger han.

LÄS OCKSÅ: Fem döda och två saknade efter helikopterolycka i Italien

LÄS OCKSÅ: 21-åring död – träffades av helikopters rotorblad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.