Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals väntas till Mandelas begravning

Efter tio dagars nationellt sörjande begravs Sydafrikas förre president Nelson Mandela i sin hemby Qunu. Det blir en jättetillställning med dignitärer från hela världen.

Relationen mellan den frispråkige Desmond Tutu och det allt mer maktfullkomliga ANC har länge varit spänd. Tutu har öppet kritiserat regeringspartiet och för några månader sedan när Nelson Mandelas familj bråkade inför öppen ridå var han inte nådig i sin dom.

Men Desmond Tutu kommer, trots allt, att närvara vid Nelson Mandelas begravning, meddelar hans stab, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är ingen tvekan om ANC tillsammans med familjen har varit inblandat i alla officiella arrangemang sedan Mandela avled förra torsdagen. Söndagens statsbegravning blir kulmen och när den gamle frihetskämpens kvarlevor på lördagseftermiddagen fördes i karavan den drygt tre mil långa sträckan mellan flygplatsen och barndomsbyn Qunu i Östra Kapprovinsen, stod tusentals längs vägkanten. Timmarna innan karavanen i hög fart åkte förbi hade ANC-representanter kört runt och delat ut T-tröjor, flaggor och affischer med partiets gul-svart-gröna färger.

Stämningen var det verkligen inget fel på; människor jublade, dansade och sjöng under den heta solen medan de väntade på karavanen med kistan, och när den väl for förbi steg jublet till öronbedövande dån.

Något liknande pådrag har väl aldrig lilla Qunu och dess grannbyar varit med om.

– Ni är alla välkomna, jag är så glad att alla är här även om mitt hjärta gråter för Nelson Mandela, förklarade Iris Mgwele, lokal ANC-representant, för TT innan hon gick upp på vägkanten med sin familj.

Hon bor i ett av de små halmtaksklädda runda husen i det vidsträckta, böljande gröna område som omgärdar Qunu och grannbyarna.

Iris Mgwele kände Mandela och är inbjuden till söndagens statsbegravning. Där får hon sällskap av uppskattningsvis 5 000 gäster och dignitärer, bland andra paret Clinton, prins Charles och den amerikanske pastorn och politikern Jesse Jackson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.