Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Foto: TT

Tusentals poliser avstängda i Turkiet

Sedan kuppförsöket i Turkiet i juli förra året har tusentals personer gripits och över 100 000 har avskedats från sina jobb inom den offentliga sektorn. Under onsdagen stängdes ytterligare 9000 turkiska poliser av från sina jobb.

Över 9 100 anställda vid den turkiska polismyndigheten har stängts av från sina tjänster. Beskedet från polishögkvarteret i Ankara kommer samma dag som över 1 000 personer har gripits, misstänkta för att ha kopplingar till predikanten Fettullah Gülen, rapporterar Reuters.

Den nationella insatsen som genomfördes mot personer som påstås ha kopplingar till Gülen var den största aktionen som genomförts på flera månader, som Ankara anklagar för statskuppsförsöket i juli förra året. Turkiets inrikesminister har tidigare sagt att den senaste aktionen är inriktad mot nätverkets kopplingar inom polisen.

– 1009 personer har hittills gripits i 72 regioner, och insatsen pågår fortfarande sa inrikesministern Suleyman Soylu enligt Reuters.  

Fettullah Gülen lever i exil i USA och anklagas för att ha legat bakom kuppförsöket, något han kategoriskt förnekar. Turkiet har begärt att han ska utlämnas.

Många gripna efter kuppförsöket

Det var vid 22-tiden fredagen den 15 juli 2016 som stora delar av den turkiska militären inledde ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Kuppförsöket slogs ned av regeringen och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Tusentals turkar gick ut på gatorna för att visa regeringen sitt stöd.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De gripna och avsatta anklagas för att stödja predikanten Fethullah Gülen, bosatt i USA och tidigare allierad med Erdogan.

Undantagstillstånd råder fortfarande, vilket ger presidenten och regeringen utökade befogenheter.

Över 100 000 lärare, domare, åklagare och andra statliga tjänstemän har avskedats sedan kuppförsöket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.