Omkring 9 000 personer ska ha flyttat in i det tillfälliga lägret på Lesbos.
Omkring 9 000 personer ska ha flyttat in i det tillfälliga lägret på Lesbos. Bild: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Tusentals på plats i nytt Lesbosläger

ANNONS

De flesta som fick sitt boende förstört i branden i flyktinglägret Moria på Lesbos har flyttat in i ett tillfälligt läger, meddelar Greklands migrationsdepartement. Tidigare i veckan kom rapporter om att runt 1 000 personer hade flyttat till Kara Tepe, norr om Mytilene. Nu uppges omkring 9 000 av de 12 700 som bodde i Moria ha begett sig till det hastigt ordnade lägret.

Efter branden den 9 september som ödelade större delen av Moria har lokalbefolkningen och hjälporganisationer tryckt på för att flyktingar och migranter ska få lämna Lesbos. Grekland har lagt skulden för bränderna på invånare i lägret och fem migranter har gripits och anklagas för att ha varit delaktiga i bränderna.

ANNONS

FN:s flyktingorgan UNHCR:s budskap till Grekland är tydligt: Det nya lägret är en tillfällig lösning – ingenting som är hållbart på sikt. Det ödelagda lägret Moria har under många år fått hård kritik för undermåliga förhållanden. Det uppfördes under migrantkrisen 2015 och har kapacitet för 3 000 personer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS