Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att ha ställts in i fjol var Prideparaden i Warszawa återigen tillbaka under helgen.
Efter att ha ställts in i fjol var Prideparaden i Warszawa återigen tillbaka under helgen. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Tusentals marscherade för rättigheter i Polen

I ett hav av regnbågsflaggor och till toner av livemusik tågade tusentals människor genom Polens huvudstad Warszawa under lördagens Prideparad, som uppges vara den största i Central- och Östeuropa.

Paraden sker i ljuset av en alltmer utbredd diskriminering av landets hbtq-personer, där politiker och religiösa företrädare anklagas för att elda på en allmän homofobi.

– Homofobi är ett enormt problem i Polen. Det finns mängder med människor som inte klarar av det, som tar sina liv. Hbtq-personers situation i Polen är tragisk och därför är jag här – för att stötta dem, sade den 22-årige demonstranten Sylwester Cimochowski till The Guardian.

I december i fjol klassade Europarådet Polen som det sämsta landet i hela EU vad gäller hbtq-personers rättigheter. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har tidigare sagt att hbtq-rättigheter är en del av en "invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och kärnfamiljens status".

Flera mindre samhällen runt om i Polen har dessutom förkunnat att de är "hbtq-fria zoner".