Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild. Bild: Panagiotis Balaskas/AP/TT
En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild. Bild: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Tusentals flyttas i flyktingkrisens Grekland

Grekiska myndigheter flyttar från och med i dag över 11 200 människor från bostäder på det grekiska fastlandet för att lämna plats för asylsökande som bor i undermåliga läger på öar.
Många av dem som tvingas flytta har ingenstans att ta vägen.

Bostäder måste enligt myndigheterna ordnas för asylsökande som befinner sig i överfulla flyktingläger på öarna. De ska nu få flytta in där andra som redan beviljats flyktingstatus har fått bo fram till nu.

– Risken är att vi hamnar på gatan, säger syriern Abdelkader Rahmoun, som tillsammans med sin familj får stanna i sin EU-finansierade lägenhet i staden Piraeus till slutet av juni.

De som har beviljats flyktingstatus har rätt att ansöka om grekiska skatte- och socialförsäkringsnummer och bör därför kunna hitta jobb, enligt migrationsdepartementet.

Det stämmer i teorin, men enligt stödgrupper för flyktingar finns i praktiken ofrånkomliga svårigheter. Redan före coronapandemin var det ont om jobb i landet och dessutom har flyktingar med osäkra inkomster svårt att få hyra bostäder.

– UNHCR är allvarligt oroat över tusentals personer med flyktingstatus som väntas lämna Greklands mottagningssystem från slutet av maj, säger Boris Cheshirkov vid UNHCR.

Tidigare har det gått att behålla sitt boende upp till sex månader efter att man beviljats flyktingstatus, men tidsgränsen har nu kortats till en månad.

– Från och med då kommer de att tvingas arbeta. Det kommer att göra vårt land mindre attraktivt för flyktingströmmar, sade migrationsminister Notis Mitarachi i mars.