En soldat vid en vägspärr i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild.
En soldat vid en vägspärr i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild. Bild: AP/TT

Tusentals flyr militär insats i Rakhine

Tusentals bybor uppges vara på flykt i Myanmar, efter att ha blivit varnade om en militär insats för att hitta "terrorister".

ANNONS

Lokala myndigheter delstaten Rakhine i Myanmar (Burma) varnade i veckan byledare om att armén förbereder "sanerande" utrensningar mot rebeller i ett dussintal byar.

Uppgifterna fick tusentals bybor att fly, uppger flera människorättsorganisationer. Minst 1 700 ska ha flytt till en grannstad och en lokalpolitiker säger att nästan lika många flytt till andra byar och att de varken har mat eller tak över huvudet. Brittiska Burma Human Rights Network uppger att invånare i 39 byar har flytt sedan varningen kom.

En minister i delstatsregeringen, Min Than, säger till Reuters att insatsen bara gäller några få byar och att militären bara letar efter "terrorister" men också att de som befinner sig i de utpekade byarna ses som lojala med rebellgruppen Arakanarmén (AA), som kämpar för ökad självständighet för buddhister i Rakhine.

ANNONS

Myanmars militär har varit indraget i ett blodigt inbördeskrig mot AA sedan januari 2019.

2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh. Militären använde då samma term för sina insatser som nu ska ha använts för den aktuella mot AA.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS