Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man häller ut vatten från poolen i ett försök att hindra lågorna som närmar sig hans hus att få fäste, 35 kilometer norr om Aten.
En man häller ut vatten från poolen i ett försök att hindra lågorna som närmar sig hans hus att få fäste, 35 kilometer norr om Aten. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Tusentals flyr bränder runt Aten

Flera tusen människor har lämnat sina hem i närheten av Aten där de stora bränderna på fredagen krävde ett första dödsoffer.
Den värsta värmeböljan på 30 år i Grekland har gett elden näring och ingen lättnad finns i sikte. De höga temperaturerna ska ligga kvar och starka vindar väntas de närmaste dagarna.

Enligt biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias pågick under fredagen 56 aktiva bränder runt om i landet.

En man dog när en elstolpe föll över honom i samband med en brand i en förort till Aten, enligt sjukhuset dit han fördes. Minst nio personer har tidigare förts till sjukhus efter att ha skadats i bränderna.

Invånarna i Aten manas att hålla sig inne på grund av röken från bränderna.

Kustbevakningsfartyg och turistbåtar har plockat upp 631 personer från stränder på ön Evia (Euboia), Greklands största ö efter Kreta, sedan sent på torsdagen. Branden har rasat i ett stort skogsområde och har nått ända ned till havet.

Runt 80 franska brandmän, både militära och civila, anlände under torsdagskvällen till Grekland för att hjälpa till med brandbekämpningen. Även Israel, Rumänien, Schweiz och Sverige har lovat att skicka hjälp.

Inga skogsutflykter

Temperaturerna har nått över 40 grader hela veckan och ingen svalka verkar vara på ingång. I kombination med starka vindar väntas hettan ge branden mer fart.

Grekiska myndigheter har helt förbjudit besök i skogar, nationalparker och naturområden fram till måndag med anledning av brandfaran. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade sent på torsdagskvällen att landet står inför en extremt kritisk situation och att beredskapen för svåra väderförhållanden måste stärkas med anledning av klimatförändringarna.

– Vi har att göra med aldrig tidigare skådade förhållanden eftersom många dagars värmebölja har gjort hela landet till en krutdurk, sade han i ett tv-sänt tal.

Delar av en stor motorväg som går från Aten till landets norra delar har stängts av som försiktighetsåtgärd eftersom bränder rasar i närheten. I staden Marathon kämpar hundratals brandmän mot lågorna.

Tolv bränder i Turkiet

I grannlandet Turkiet har 208 bränder rapporterats sedan den 28 juli. Tolv av dem brinner fortfarande under fredagen, enligt presidentens kansli. Åtta personer har omkommit och tiotals har lagts in på sjukhus i landets södra delar.

En brand rasade på fredagen bara fem kilometer från ett kolkraftverk i Milas, i provinsen Mugla i sydvästra Turkiet, enligt lokala myndigheter. Omfattande arbete sattes in för att skydda kraftverket om branden skulle rycka närmare.

Kritik har riktats mot de turkiska myndigheternas hantering av skogsbränderna. Enligt en rapport har bara 1,75 procent av budgeten som avsatts för att förebygga skogsbränder utnyttjats.

President Recep Tayyip Erdogan har även fått skarp kritik för att ha varit långsam eller ovillig att acceptera erbjudanden om hjälp från vissa andra länder.