Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Tusentals evakuerades

Evakueringen av "Djungeln" i Calais har påbörjats och tusentals människor ska spridas över Frankrike. Hundratals personer har redan lämnat lägret under ordnade former, men hjälparbetare oroar sig för ett större motstånd de kommande dagarna.

 

 

LÄS OCKSÅ: Lämnade modevärlden för Europas största kåkstad

Bärande på väskor och knyten med sina saker har de börjat bilda köer vid mötesplatser som franska myndigheter utsett. Myndigheterna har uppskattat att 2 500 migranter kommer att lämna lägret under måndagen. Om tre dagar ska det vara tomt.

- Många är glada att komma härifrån, men det finns de som känner sig uppgivna, säger François Guennoc, som jobbar för den franska hjälporganisationen Association l'Auberge des Migrants, till TT.

De som tar sig till bussar och samlingscenter tidigt är de som är ivriga att lämna lägret. Senare kan det bli svårare, tror François Guennoc.

Pessimistiska

- Myndigheterna kommer med information sent och det går många rykten i Djungeln. Vissa tror att de kan få åka till Storbritannien om de har familj där, vissa tror att Djungeln inte kommer att rivas alls och att det bara är en bluff från regeringens sida. Vi är pessimistiska inför morgondagen, säger han.

Franska myndigheter har sagt att de som frivilligt flyttar till ett mottagningscenter kan söka asyl i Frankrike, men de som vägrar kan deporteras, rapporterar AFP.

François Guennoc uppskattar att upp till 3 000 personer redan lämnat lägret de senaste tre veckorna.

- De vill tillbaka sedan, men det kommer bli svårt. Polisen kommer leta efter dem och gripa dem, säger han.

"Inte för människor"

Enligt brittiska BBC hade ett 30-tal bussar lämnat Calais tidigt på eftermiddagen. Det uppges fortfarande vara lugnt i lägret.

Människorna körs med buss till olika mottagningscenter runt om i Frankrike. Storbritannien kommer att ta emot många av de 1 300 ensamkommande flyktingbarn som uppskattas bo i lägret. Man tror att totalt 6 000–8 000 personer bott i lägret.

- Vi vet inte vart vi ska än, men det kommer vara bättre än Djungeln, som är till för djur, inte människor, säger 23-åriga Wahid från Afghanistan till AFP.

25-åriga Abbas från Sudan har fått nog av lägret och är mån om att komma därifrån fort. Han delar bilden av att lugnet kan rubbas framöver.

- Det är många som inte vill åka härifrån. Det kan bli problem senare, det är därför jag är här först, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Över 1 200 poliser ska upprätthålla lugnet under evakueringen.

Oroligheter i natt

Under natten utbröt oroligheter mellan migranter och polisen, som sköt tårgas. Liknande händelser har hört till vanligheterna de senaste månaderna. Många vill till Storbritannien och nästan varje natt försöker folk klättra upp på lastbilar som är på väg dit.

Sam, en syrisk man, säger till AFP att tiotals personer lämnat lägret tidigare för att undvika att skickas någon annanstans i Frankrike.

- Jag har varit i Djungeln i 13 månader och under denna tid har jag lärt mig att inte lita på myndigheterna. De säger alltid en sak och gör sedan en annan. Så i går kväll lämnade jag Djungeln och slog upp mitt tält på en annan plats i närheten, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.