Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Tusentals demonstrerar mot Brexit

Tusentals människor tågar genom centrala London för att protestera mot Storbritanniens utträde ur EU, en dryg vecka efter folkomröstningen.

Under lördagen vid lunchtid samlades demonstranterna på Park Lane och tågar nu mot parlamentet. Enligt arrangörerna är mellan 20 000 och 40 000 människor på plats. De flesta demonstranterna är unga och många bär EU-flaggan och skyltar med proeuropeiska budskap: ”Keep calm but remain outraged”, “I’m with EU”, “Wrexit”.

"Vi kan hindra brexit genom att vägra acceptera folkomröstningen som slutgiltig och ta bort vårt finger från självförstörandeknappen." skrev initiativtagaren Keiran MacDermott på protesten March for Europe's Facebooksida, där omkring 25 000 personer anmält intresse. En annan demonstrant säger till Daily Mail att han accepterar resultatet men demonstrerar för att visa sitt missnöje.

I London röstade 60 procent för att stanna i EU, medan bara 48 procent gjorde det i hela riket. Unga röstade också för att stanna i större utsträckning än äldre. En undersökning visat att sju procent av dem som röstade för att lämna – 1,2 miljoner väljare – har ångrat sig, men det har även tre procent av dem som ville stanna.

Samtidigt i Liverpool samlas tusentals människor för att visa sitt stöd för Jeremy Corbyn. De vill att han ska stanna kvar som ledare för Labourpartiet, trots att två tredjedelar av hans skuggregering avgått och majoriteten parlamentsledamöter röstat för hans avgång i en förtroendeomröstning. Jeremy Corbyn själv har underkänt omröstningen och betonar att han valts med stort stöd och att han har medlemmarnas förtroende. Han har gjort klart att han inte kommer att avgå frivilligt.

 


 

I Edinburgh, Skottland, ska ungefär 2500 personer ha demonstrerat under onsdagen, utanför Skottlands parlament. De vill att Skottland ska stanna kvar som en del av EU och höll upp plakat med budskap som "broar inte barriärer".

 


 

Hittills har omkring fyra miljoner människor skrivit under ett upprop för att hålla en andra folkomröstning i England. De huvudsakliga kandidaterna till att leda konservativa Torypartiet och bli ny premiärminister, Theresa May och Michael Gove, har sagt att resultatet från folkomröstningen kommer att stå fast. Samtidigt säger båda att det kan dröja innan de aktiverar artikel 50 i fördraget, vilket inleder den formella proceduren för att lämna EU.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.