Blodet som användes vid behandling av bland annat blödarsjuka i Storbritannien på 70- och 80-talen köptes från tusentals donatorer och det var inte ovanligt att dessa ingick i högriskgrupp för att bära på HIV eller Hepatit C.
Blodet som användes vid behandling av bland annat blödarsjuka i Storbritannien på 70- och 80-talen köptes från tusentals donatorer och det var inte ovanligt att dessa ingick i högriskgrupp för att bära på HIV eller Hepatit C. Bild: Marcus Ericsson/TT

Tusentals britter kompenseras efter blodskandal

Tusentals britter som fått infekterat blod i samband med behandling av bland annat blödarsjuka ska nu få ungefär 1,2 miljoner kronor i ersättning, det rapporterar BBC.

ANNONS
|

De 4 000 britter som drabbades i den blodskandal där patienter fick infekterat blod vid behandling av bland annat blödarsjuka på 70- och 80-talen ska nu få ersättning från regeringen. Det rör sig om ungefär 1,2 miljoner kronor var till offer och anhöriga.

De drabbade har kämpat i årtionden för upprättelse och det här är första gången som regeringen betalar ut pengar till de drabbade.

– Även om ingenting kan kompensera för den smärta och det lidande som de som drabbats av denna tragiska orättvisa upplever, vidtar vi åtgärder för att göra rätt mot offren och de som har förlorat en partner, säger den avgående premiärministern Boris Johnson.

ANNONS

Tidigare har offer för blodskandalen, som även innefattat personer som fått blodtransfusioner efter en operation eller förlossning, kunnat delta i program för att få visst finansiellt stöd. Men det här är första gången som pengar betalas ut direkt till drabbade personer och deras anhöriga. Fler utbetalningar kan ske längre fram eftersom utredningen om vilka som har rätt till ekonomiskt stöd fortfarande pågår.

”Har inte kunnat skaffa barn”

En som nu kommer att få ersättning är Ros Cooper som fick hepatit C som barn efter att hon diagnostiserats med en blodsjukdom 1975.

– Det har påverkat allt – min fysiska hälsa, min mentala hälsa. Jag kunde inte fortsätta jobba och jag har inte kunnat skaffa barn eftersom behandlingen för hepatit C gjorde mig infertil. Det har påverkat mitt äktenskap, det har påverkat mina föräldrar och det har påverkat min bror och det påverkar mig fortfarande nu, säger Ros Cooper till BBC.

Det var på 70- och 80-talet då sjukvården i Storbritannien prövade en ny behandling för olika typer av blodsjukdomar, bland annat blödarsjuka. Blodet som användes vid behandlingen köptes från tusentals donatorer och det var inte ovanligt att dessa ingick i högriskgrupp för att bära på hiv eller hepatit C.

I Storbritannien har drygt 2 400 personer dött efter att ha smittats av hiv eller hepatit C under blodbehandlingen under 70- och 80-talet. Många fler lever fortfarande med sjukdomar som riskerar att förkorta deras liv.

ANNONS

Skandalen med det smittade blodet har kallats den största i det brittiska sjukvårdssystemets historia.

LÄS MER:Cancern upptäcktes inte – vårdcentral anmäld till Ivo

LÄS MER:Det här berättar ditt bajs om din hälsa – tecken att se upp med

LÄS MER:Trenden med färre blodgivare fortsätter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS