Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/34

Tusentals brandmän kämpar mot eldinferno

Tusentals brandmän kämpar mot över 100 skogsbränder som rasar i Portugal. Lågorna har tvingat många personer till flykt och flera byggnader har brunnit ner.

Under onsdagsmorgonen var det totalt 109 aktiva bränder, enligt Portugals civila försvarsbyrå. 11 stycken av dessa är särskilt oroväckande, främst i nordvästra delen av Portugals fastland. Det rapporterade BBC.

4,400 brandmän kämpar mot lågorna i massiva skogsbränder som härjar i flera delar runt om i Portugal, rapporterar ABC News. Enligt myndigheter har drygt 1500 uttryckningsfordon och 32 vattenbombplan har skickats ut i samband med det krävande räddningsarbetet. 

Flera bränder ur kontroll 

Under onsdagen sa portugisiska myndigheter att elva av skogsbränderna klassas som "ur kontroll". Detta enligt Portugals civila försvarsbyrå

Flera av bränderna har spridit sig i en rasande takt och spridit sig till eukalyptusträd som resulterat i ett omfattande eldinferno. Avsaknaden av regn i flera veckors tid har resulterat i att spridningsrisken varit enorm. 

Skogsbränderna är vanliga i Portugal, så väl som resten av södra delarna av Europa. Veckans bränder i Portugal uppges ha nått sina högsta nivå för säsongen.

Inkallat hundratals soldater

I Porto, Portugals näst största stad, har myndigheterna aktiverat en krisplan som innebär att  man kan anskaffa sig privatägda tunga maskinerier om så skulle behövas.

Myndigheterna har även kallat in över 100 soldater från militären på grund av det rådande krisläget. 

LÄS OCKSÅ: Tre döda i brand på charterö

På ön Madeira har tre personer mist livet och minst 40 hem har brunnit ned i den våldsamma elden - något som orsakat en massevakuering av över 1 000 personer från deras hem. Dessutom har två sjukhus i området har evakuerats.

Över 80 personer får vård på sjukhus till följd av rökskador, rapporterade Reuters under onsdagen. I samband med räddningsarbetet har även åtta brandmän rökskadats. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.