En brandman passerar ett brinnande hem i Plumas County, Kalifornien, den 24 juli.
En brandman passerar ett brinnande hem i Plumas County, Kalifornien, den 24 juli. Bild: Noah Berger/AP/TT

Tusentals bekämpar storbrand i Kalifornien

Runt 5 400 brandmän bekämpar en skogsbrand i den amerikanska delstaten Kalifornien. Branden har blivit så pass omfattande att den har börjat skapa sitt eget vädersystem.

ANNONS

Lågorna är tillräckligt stora för att moln ska bildas, som i sin tur kan orsaka åskoväder och hårda vindar, vilket riskerar att förvärra situationen ytterligare, enligt experter.

– Om molnen blir tillräckligt stora kan de potentiellt medföra blixtar, säger Julia Ruthford, en meteorolog som arbetar med eldsvådan.

Branden går under namnet The Dixie Fire och rasar i skogarna i nordvästra Kalifornien sedan i mitten av juli, efter det att området drabbats av enormt varmt och torrt väder.

I helgen kom branden samman med en annan brand och endast 22 procent av brandområdet var under kontroll sent på måndagen, enligt Kaliforniens brandmyndighet.

ANNONS

Trots brandens storlek – hittills har runt 800 kvadratkilometer brunnit – har den än så länge härjat i ett relativt ödsligt område, där ett dussintal hem och mindre byggnader har förstörts. Men den svårtillgängliga terrängen har också försvårat släckningsarbetet och gjort det svårt för räddningstjänsten att ta sig fram.

Tre gånger mer vegetation har hittills i år slukats av lågor, jämfört med samma tid förra året, som var det dittills värsta brandåret i Kaliforniens historia.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS