Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att genomföra flyganfall i irak och Turkiet, i jakten på PKK och dess allierade. Arkivbild.

Turkiska anfall kritiseras av USA och Irak

Turkiet fortsätter att anstränga relationerna med både USA och Irak genom nya anfall mot den kurdiska PKK-gerillan i norra Syrien och i Sinjar-provinsen i norra Irak. Anfallen kommer att fortsätta tills den "siste terroristen är eliminerad", säger Turkiets president.

Turkiet genomförde tidigt på tisdagen nya flyganfall i norra Irak och norra Syrien. Målen var den kurdiska PKK-gerillan och dess allierade. Enligt den turkiska militären dödades 70 upprorsmän i anfallen, som väckte reaktioner både i Bagdad och i Washington.

- Vi är mycket bekymrade, djupt bekymrade över att Turkiet tidigare i dag genomförde flygräder i norra Syrien och i norra Irak, utan ordentlig samordning med USA eller den globala koalitionen som bekämpar IS (Islamiska staten), säger den amerikanske UD-talesmannen Mark Toner.

"Hade förvarnat"

Iraks regering fördömer attacken på irakiskt område som ett brott mot folkrätten och en kränkning av Iraks suveränitet, säger en irakisk regeringstalesman.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar i en intervju med Reuters att Turkiet varskodde USA, Ryssland och Irak före anfallen. Turkiet tänker inte låta Sinjar-provinsen i norra Irak bli bas för PKK och kommer att fortsätta sina militära insatser där och i norra Syrien tills "den siste terroristen är eliminerad", säger han.

PKK krigar mot den turkiska staten för självständighet i östra Turkiet och har baser i norra Irak, något som ansträngt relationerna mellan Ankara och Bagdad.

Beklagar dödsfall

I attackerna natten till tisdagen dödades även minst sex medlemmar av de irakiska kurdiska säkerhetsstyrkorna Peshmerga, sannolikt av misstag. Erdogan beklagar detta, och säger att den turkiska insatsen absolut inte var riktad mot Peshmerga.

I Syrien deltar den kurdiska YPG-milisen i den USA-stödda rebellalliansen SDF, som krigar mot Islamiska staten. Turkiet klassar YPG som en terrorrörelse med koppling till PKK, vilket skapat friktioner mellan Ankara och Washington. Det är en vansklig uppgift för USA att balansera de motstridiga intressena i konflikten.

- Det är en mycket komplex stridszon, Vi är medvetna om det, säger Toner.