Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Turkisk ilska över minnesdag för armenier

Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst den 24 april till en nationell minnesdag för det armeniska folkmordet. Beslutet möter som väntat motstånd från Turkiet.

Frankrike var ett av de första länderna i världen att erkänna massmorden på över en miljon armenier och andra kristna i Osmanska riket, som inleddes i april 1915, som ett folkmord. Och nu infriar president Emmanuel Macron och hans regering ett vallöfte och utlyser den 24 april som en nationell minnesdag i Frankrike.

Frågan skapar regelbundet friktion mellan olika EU-länder och Ankara – eftersom Turkiet, som är Osmanska rikets efterföljare, motarbetar alla försök att slå fast att massmorden utgjorde ett folkmord. Det dröjde inte länge innan den turkiske presidentens kontor kom med kritik mot Macron.

"Vi fördömer och avvisar försöken från Macron, som står inför politiska problem i sitt eget land, att rädda dagen genom att förvandla historiska händelser till politik", skriver Recep Tayyip Erdogans talesperson i ett uttalande.

Turkiet medger att många armenier dödades i sammandrabbningar med osmanska styrkor under första världskriget, men ifrågasätter omfattningen. Landet förnekar också att det handlade om ett systematiskt dödande.

Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massmorden som ett folkmord.