Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkisk-amerikansk osämja alltmer högljudd

Diplomatiska förvecklingar håller på att uppstå i förbindelserna mellan Turkiet och USA. Turkiets utrikesminister vill att USA:s sändebud till alliansen mot IS avlägsnas från sin post. Republikanske senatorn John McCain vill för sin del slänga ut Turkiets ambassadör från USA.

Anledningen är att Brett McGurk enligt den turkiska ledningens uppfattning stödjer militanta kurdiska grupper.

Turkiet betraktar den kurdiska milisen i Syrien YPG, som är USA:s allierade i kampen mot IS, som en förlängning av gerillarörelsen PKK, som i årtionden fört väpnad kamp mot centralmakten i sydöstra Turkiet.

USA, EU och Turkiet betecknar PKK som en terrororganisation.

"Borde bytas ut"

- Brett McGurk, USA:s sändebud i kampen mot Daesh (en annan beteckning på IS), ger klart och tydligt stöd till PKK och YPG. Det vore välgörande om den här personen byttes ut, sade utrikesminister Mevlüt Çavusoglu i en intervju för NTV.

Intervjun gjordes efter att Çavusoglu återvänt från Washington, där han och president Recep Tayyip Erdogan träffade president Donald Trump.

Den republikanske amerikanska senatorn John McCain vill för sin del att Turkiet kallar hem sin ambassadör i Washington. Bakgrunden är att turkisk säkerhetspersonal gick hårt åt demonstranter utanför den turkiska ambassaden i anslutning till besöket.

Grovt språkbruk

McCain, en av de ledande utrikespolitiska rösterna i kongressen, använde ett grovt språkbruk när han redogjorde för sin åsikt.

- Vi borde kasta deras ambassadör åt helvete ut ur Amerikas förenta stater. . . Den här sortens saker kan inte gå obesvarade diplomatiskt, sade han i en intervju för MSNBC.

Han hotade också med att rättsliga åtgärder också kunde vidtas.

USA:s utrikesdepartement har tidigare lovat framföra sitt missnöje med bruket av våld vid ambassaden på ett "kraftfullt" sätt.